Kultúra

2010.02.14. 10:20

Az ősi mesterségek megőrzéséért a Hegypásztor Kör

A Vasi-Hegyhát festői környezetében fekvő Oszkó irigylésre méltó módon őrzi múltjának emlékeit. A településen működő, 1985-ben lokálpatrióták kezdeményezéséből született Hegypásztor Kör a falu kulturális emlékeinek, tradícióinak elhivatott védelmezője. A szervezet most egy határon átnyúló projekt részeseként az ősi kézműves mesterségek megőrzését is felvállalta.

zaol.hu

A civil szervezet gondolata negyed évszázaddal ezelőtt azzal a céllal született meg, hogy a helyi szőlőhegy műemléki értékű présházait megmentse, megőrizze az utókor számára, valamint kulturális programokkal lendítse fel a falu életét, továbbörökítse hagyományait. Kitartó munkájuknak köszönhetően az oszkói szőlőhegy mára fogalommá vált: a megmentett présházak, a több száz esztendős tölgyek, a hegy bejáratát őrző kút, a térség zamatos bora, egyszóval a szőlőhegy hangulata minden látogatót rabul ejt.

A Hegypásztor Kör hagyományos rendezvényeit pedig évről évre ezrek keresik fel. Az Orbán-napi Hegyi Vigadalom, a szeptemberi Oszkó-hegyi Mulatság alkalmával a boros gazdák szélesre tárják pincéik kapuját, a hegy nedűje mellett a hegyháti pálinka és a kézműves termékek is valódi otthonra lelnek itt. Emellett a néphagyományok ápolása is nagy szerepet kap a kör tevékenységében. A következő években pedig az ősi mesterségek felkutatásában, s továbbadásának kidolgozásában is szerepet vállalat a szervezet.

Zágorhidi Czigány Ákos, a Hegypásztor Kör ügyvezetője elmondta, hogy a Kézműves Akadémia címet viselő projekt hét szlovén és négy magyar szervezet (a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Martineum Római Katolikus Alapítvány, Hegypásztor Kör) együttműködésével indult útjára a közelmúltban, a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A három éves, 892 ezer euróból megvalósuló projekt résztvevői arra vállalkoztak, hogy olyan, különböző szintű képzési anyagokat dolgoznak ki, és akkreditáltatnak, melyek révén az ősi mesterségek a későbbiekben bárhol és bármikor oktathatóvá válnak.

Az új és innovatív képzési formák kidolgozása a projektben résztvevő szakemberekre hárul az anyaggyűjtéstől, a különböző szintű tananyag-csomagok kidolgozásán át egészen az oktatásig. A nemzetközi együttműködés erőssége, hogy a projektben az oktatással, vidékfejlesztéssel foglalkozó szervezetek mellett múzeumok is helyet kaptak.

Az ügyvezető hozzátette: az együttműködés mellett a tizenegy partner több önálló projektelem megvalósítását is felvállalta. A Hegypásztor Kör három képzést is szervez majd a kidolgozott anyag segítségével. Egy négy hónapos, tanúsítványt adó képzés mellett, négynapos hobbitanfolyamot, valamint több öt napos, általános iskolák számára kidolgozott erdei iskolai programot is megvalósít.

Emellett a projekt népszerűsítését célzó kiadványok és a ma is élő kézműves-mesterségeket bemutató film elkészítése is szerepel feladataik között.

- A következő időszakban három vásáron is bemutatjuk majd a projektet és a kézműveseket, kiállítások, műhelyfejlesztés is helyet kap a programban - tette hozzá az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!