Kultúra

2014.05.05. 14:05

Az őszi/tavaszi szezon tizenöt pillanata

Szombathely - Mészáros Zsolt színházi fotóiból nyílt kiállítás a Weöres Sándor Színházban, 15 címmel. Tizenöt pillanat az éppen elmúlni készülő évad előadásaiból. Úgy, ahogy csak a fotós látta. És nagy méretben.

Ölbei Lívia

Azt is öröm nézni, ahogyan dolgozik. Mészáros Zsolt (Sadness) kezdettől a Weöres Sándor Színház fotósa. Ahogy a kiállítás megnyitóján Jordán Tamás igazgató mondta: az első pillanattól együtt él a társulattal – szereti a színházat, a színház is szereti őt. És ez az elfogadás – az éles szem, a mesterségbeli tudás stb., stb. mellett – fontos feltétele annak, hogy jó képek készüljenek. A fotósnak úgy kell jelen lennie, mindent észrevennie, adandó alkalommal nagyon közel (még annál is közelebb) hajolnia a színészhez, a szituációhoz, a színházhoz, hogy közben ő maga észrevétlen marad – különben oda az elevenség, és egészen másfajta játék kezdődik. Mészáros Zsolt, mint valami Faust, lepaktál az ördöggel (angyallal), és megállítja a pillanatot.

Az alkotó pihen. Mészáros Zsolt – Jordán Tamás és Kálmánchelyi Zoltán társaságában, a Weöres Sándor Színházban. Fotó: Ohr Tibor

Jordán Tamás a képek között meg-megállva rácsodálkozott a megörökített pillanatokra – akár önmagára is: hegyik-másik mozzanatról nem is gondolta volna, hogy benne volt – hogy így volt benne – ebben vagy abban az előadásban. Mert Mészáros Zsolt színházi fotóiban talán az a legjobb, hogy nem egyszerűen rögzítik, hanem értelmezik is a fülöncsípett pillanatot – jelentést adnak a képnek, és így az előadásnak. Bajomi Nagy György iszonyú erőfeszítése maga Tóték, Czukor Balázs éteri-érzéki szépsége a Szent György és a Sárkány, Alberti Zsófi áttetsző sejtelmessége Az arab éjszaka, Jordán Tamás és Kálmánchelyi Zoltán kettőse (a főnök beszél, a drogista átszellemült odaadással figyel) az Illatszertár; és így tovább. Csonka Szilvia lebegése Sipos úr takarója fölött – Az üvegcipő. És mindenekelőtt: Fekete Ernő, amint Giorgio lovagként a mindenséggel társalog – miközben önmagával szembesül: fölötte saját alakja tükröződik. Ez a Szent György és a Sárkány. Oroszy Csaba szerint egynémely fotó festmény benyomását kelti: igazi képzőművészet.

A tizenötöt adta a tér – és pont ezt a tizenötöt adták a személyes vonzások és választások. Mészáros Zsolt ezen a tavaszon, ebből az évadból ezeket a képeket szereti a legjobban. Amikor belépünk Az üvegcipő-előadásra, muszáj megnézni mindet. De máskor is. Márkus Emília nyilván bánja, hogy őt nem Sadness fotózta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!