Színikritikusok díja

2018.09.21. 12:15

Az Újvidéki Színház kapta a legjobb előadás díját

Lázár Kati lett az életműdíjas. A kategóriák győztesei ezúttal is csokoládédíjban részesültek.

Budapest, 2017. szeptember 27. Lázár Kati (eredeti neve: Lazarovits Katalin) Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznõ, rendezõ, kiváló mûvész a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznõ, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja munkásságát idézték meg 60. születésnapja alkalmából. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Zih Zsolt

A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. A Budapest Bábszínházban tartott eseményen tizenöt kategóriában adták ki a független szakmai díjakat a Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján a 2017-2018-as évad legjobbjainak közölték a szervezők pénteken.

Nyolcadik alkalommal adtak át életműdíjat. Törőcsik Mari, Senkálszky Endre, Zsámbéki Gábor, Fodor Tamás, Molnár Piroska, Székely Gábor és Radnóti Zsuzsa után most Lázár Kati színésznő vehette át a Varga Viktor ötvösművész által készített műtárgyat.

A kategóriák győztesei ezúttal is csokoládédíjban részesültek.

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg az Egy piaci nap lett. Závada Pál, Mohácsi István és Mohácsi János drámáját a Radnóti Színház vitte színre. A Nagymező utcai teátrum más kategóriában is aratott: Alföldi Róbert a III. Richárdban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját vehette át, és ugyanebből a produkcióból emelték ki a legjobb férfi mellékszereplőt is, László Zsoltot.

A legígéretesebb pályakezdő díja szintén a Radnóti színészének, Sodró Elizának jutott, megosztva a sepsiszentgyörgyi Alice címszereplőjével, Korodi Jankával.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház számos más díjat is elnyert: a legjobb zenés/szórakoztató előadás kategóriában a Sardar Tagirovsky rendezte Chioggiai csetepaté győzött, a legjobb zene és a legjobb jelmez díja a Bocsárdi László által rendezett Alice-előadáshoz kötődik – előbbi a sZempöl Offchestra, utóbbi Kiss Zsuzsanna munkája.

Sikeresen szerepeltek idén a határon túli magyar színházak. A legjobb előadás díja a Vajdaságba került: az Újvidéki Színház Borisz Davidovics síremléke című előadásáért vehette át a fődíjat Alekszandar Popovszki rendező. A Kolozsvári Állami Magyar Színház Rosmersholm című előadása is kapott díjat, a legjobb díszletét, Andrij és Daniel Zsoldak tervezéséért.

A legjobb rendezést egy vidéki színházban látták a kritikusok: a szombathelyi A salemi boszorkányokért kapta meg a díjat Alföldi Róbert. Szintén Szombathelyre ment a különdíj, a Weöres Sándor Színház első tízéves korszakáért.

A színésznők közül Hernádi Judit és Jordán Adél lett a legjobb. Hernádi Judit az Átrium – Kultúrbrigád A félelem megeszi a lelket című előadásában nyújtott alakításával lett a legjobb női főszereplő, Jordán Adél pedig a Katona József Színház Ascher Tamás Háromszéken című produkciója Lédájaként a legjobb női mellékszereplő a Pintér Béla által írt szerep megformálásáért.

A kritikusok két független csapat munkáját is elismerték: a TÁP Színház Utas és holdvilága, Vajdai Vilmos rendezése nyerte a legjobb független színházi előadás díját, a k2 Színház pedig a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások között került az első helyre a Fábián Péter által színre vitt Antigonéval.

Az évad legjobb magyar drámájának járó díjat Szilágyi Eszter Anna A Nyíregyháza utca című darabja kapta. Kurázsi különdíjat kapott a kritikusoktól Sárosdi Lilla, valamint átvehették elismerésüket a Koltai Tamás kritikapályázat győztesei: Gergics Enikő, Dézsi Fruzsina és Kollár Zsuzsanna.

A kategóriák győztesei ezúttal is csokoládédíjban részesültek.

Borítókép:

Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, rendező, kiváló művész a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában.

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában