Kultúra

2014.04.14. 14:20

Az utolsó VAS-FILM

Táplánszentkereszt - Rangos volt a jubileumi, mostani 10. VAS-FILM fesztivál is. Üröm az örömben, hogy ez volt a legutolsó.

Kozma Gábor

Tíz év alatt a Meskó Krisztián főszervező vezette Jókai Mór Művelődési Központ országos ismertségre tett szert filmes körökben. Volt olyan évjárat, amely nemzetközi figyelmet is keltett, máskor ismert budapesti alkotók művei „tülekedtek"a tápláni vásznon. A mostani fesztivál is sikeres volt, de az öröm nem felhőtlen: itt a vége.

Meskó Krisztiánt a vasárnap esti eredményhirdetés után rövid összegzésre kértük.

– 2004-ben született meg az ötlet, hogy a népes vasi amatőr filmes társadalomnak kellene egy olyan találkozási hely, amely műhelybeszélgetésekre alkalmas. Akkor kerültem a faluba művelődési házat igazgatni, rá egy évre sikerült is tető alá hozni a keresztségben hamar a VAS-FILM-nevet kapó filmfesztivált. Már az elején nagy siker volt, kapásból harminc filmet neveztek be az alkotók. A lelkesedés végig kitartott, a legutolsó, vagyis a most zárult fesztiválra is még 41 film érkezett – mondta.

Meskó Krisztián, a VAS-FILM fesztiválok mindenese. A vívódásnak vége, a döntés megszületett

Az évek során számos filmes, műhely, határon túli alkotó és filmbarát megfordult kis községben, amely így a független filmesek Mekkájává vált.

– Ide mindig jó volt megérkezni, s aztán ott maradni Itt mindig jó volt a zsűrivel beszélgetni. Olyan szellemi közeg alakult ki, ami kevés hasonló kezdeményezésről mondható el – tette hozzá Meskó Krisztián. Azt sem titkolva, hogy önmagát is meg kell még győznie a szomorú döntés helyességéről.

– Büszkén mondom, hogy szinte minden neves, a filmmel valamilyen kapcsolatba lévő szakember, legyen rendező, tanár vagy más művészeti ág képviselője, megjelent a zsűriben. A végén is remek trió állt össze: Zsigmond Dezső és Erdélyi János filmrendezők mellett Török Gábor filmtanár. Most elértük azt a pontot, hogy még két fesztivált sikerült elindítani hódító útjára a függetlenfilmezésben mindig erős Vas megyében. Remélve azt, hogy hasonló sikereket érnek el, mint tettük azt mi. A történet tehát véget ért, így kerek, így egész. Jómagam úgy érzem, hogy új (filmes) vizekre kell eveznem. A művek pedig nem vesznek el, őrzi őket a VAS-FILM archívuma és az emlékezetünk – szólt a búcsú.

A 10. VAS-FILM fesztiválon különdíjas lett Hende István, a Bolyai Filmműhely és Katona Szabolcs. Alkotóműhely kategóriában a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium, Ákli Krisztián lett az idei éllovas. Díjazták a Nagy Róbert-Horváth Gergely párost és Nagy Juditot. A legjobb történelmi dokumentumfilm a Napfényember című alkotás lett (Boros Ferenc-Horváth Zoltán-Kozma Gábor). A rendezés díját Zajti Gábor dokumentumfilmes kapta.

Az utolsó mozielőadás a házban

Peter Bogdanovich kultikus filmjének, Az utolsó mozielőadásnak a hangulata érintette meg a jubileumi és egyben utolsó filmfesztivál közönségét. Most is sorakoztak a szendvicsek, a sütemények, a művházba most is beszűrődött a medvehagyma liget jellegzetes illata és persze volt sör, meg kávé. Most is futottak jobb-rosszabb filmek, de legalább őszinték és nem valamilyen szekeret tolók. Most is jókat dumált alkotó és néző, most is helyén volt a zsűri és most is mindent megoldott a szervező csapat. És most voltunk igazán szomorúak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!