Kultúra

2010.09.16. 13:15

Band of Gypsys Reincarnation: híd Hendrix és a cigányzene között (videóval)

A rockzenét és a tradicionális cigányzenét hozza össze egy most megjelent, Jimi Hendrix emléke előtt tisztelgő lemez; a Band of Gypsys Reincarnation nevű formáció 40 Years After című anyagáról a zenekar gitárosa, Halper László nyilatkozik.

MTI

- Bár egy legenda szerint Jimi Hendrix ereiben cigány vér is folyt, erre semmi bizonyíték nincs, mint ahogy arra sem, hogy a negyven éve halott gitárzseninek bármi köze lett volna a cigányzenéhez. Amerikában gypsynek hívnak mindenkit, aki vándorolva él, és Hendrix zenekara, a Band of Gypsys neve is onnan jött, hogy egykori basszusgitárosa, Noel Redding magukat aposztrofálta így az állandó koncertek miatt - mesélte Halper László.

A 44 éves gitáros, aki Babos Gyula tanítványaként végzett, de tanult a bécsi American Institute of Music-ben is, három évvel ezelőtt alapította Band of Gypsys Reincarnation című formációját. Mint az MTI-nek felidézte, egyszer személyesen találkozott Buddy Miles-szal, aki Hendrix Band of Gypsys triójában dobolt, és néhány szót válthatott a legendás ütőssel. Halper eddigi pályafutása során is sok Hendrix-számot játszott, de - mint mondta - a közelmúltig tudatosan kerülte, hogy egy Hendrixet játszó saját zenekart alapítson, mert ahhoz túlságosan tiszteli a nagy elődöt.

Az áttörést Halper Off Abbey Road nevű formációja hozta, amellyel nemcsak Beatles-, hanem Hendrix-számokat is dzsesszes stílusban játszottak. Aztán elhívták őket a Jimi Hendrix Fesztiválra, ahol Kőszegi Imre dobossal és Oláh Péter bőgőssel trióban léptek fel, ebből lett Lukács Miklós cimbalmos és Fekete István trombitás csatlakozásával a Band of Gypsys Reincarnation.
- A trombitát azért éreztem fontosnak, mert Hendrix halála előtt Miles Davisszel készült közös felvételre, a cimbalom pedig az én roma gyökereimet hozza be a képbe, de ezzel az egész valahogy speciálisan magyar is lett - fogalmazott Halper.

Az albumon olyan Hendrix-klasszikusok szerepelnek, mint a Manic Depression, a Purple Haze, a Fire, a Hey Joe vagy a Voodoo Chile. Halper szerette volna, hogy a Hendrix halálának negyvenedik évfordulójára megjelenő lemezen egy világsztár is közreműködjön. A több helyre elküldött felkérésre Randy Brecker amerikai trombitás reagált, aki korábban mások mellett Billy Cobhammel, Bruce Springsteennel, Lou Reeddel, Charles Mingusszal, a Blood, Sweat & Tearsszel, Frank Zappával és Jaco Pastoriusszal zenélt együtt. A közös felvétel virtuálisan zajlott; a 64 éves Brecker Amerikában trombitált rá a Halperék által neki eljuttatott négy számra, mindegyikre több szólóvariációt is.

Játszik a lemezen a két évvel ezelőtt elhunyt zeneszerző-basszusgitáros, Orszáczky Jackie, a Syrius egykori tagja, aki 2004-ben egy koncerten lépett fel Halperrel, és énekelte el Hendrix Crosstown Traffic-jét a Millenárison; ehhez a felvételhez játszottak most utólag hozzá hangszeres sávokat. Szintén közreműködött az albumon Tátrai Tibor gitáros. Halper László elmondta, hogy egyelőre nincs időpontja és helyszíne egy lemezbemutató koncertnek, de erre még az idén sor kerül.

- Gőzerővel dolgozom azon, hogy Randy Brecker is eljöjjön Budapestre, ő is jelezte már készségét erre, de ennek csak úgy látom értelmét, ha több koncertet is meg tudnánk szervezni vele valahol Európában. Ez jövőre valósulhat meg - fejtette ki a gitáros.

OLDALTÖRÉS: Jimi Hendrix, minden idők legnagyobb gitárosa 40 éve halt meg

Negyven évvel ezelőtt, 1970. szeptember 18-án, alig 28 évesen halt meg Jimi Hendrix, minden idők legzseniálisabb gitárosa, egyike a legnagyobb hatású zenészeknek.

Negyven évvel ezelőtt, 1970. szeptember 18-án, alig 28 évesen halt meg Jimi Hendrix, minden idők legzseniálisabb gitárosa, egyike a legnagyobb hatású zenészeknek.

Negyven évvel ezelőtt, 1970. szeptember 18-án, alig 28 évesen halt meg Jimi Hendrix, minden idők legzseniálisabb gitárosa, egyike a legnagyobb hatású zenészeknek.

Johnny Allen Hendricks néven 1942-ben született Seattle-ben, hároméves volt, amikor apja a korábban anyja által választott nevét hivatalosan James Marshall Hendricks-re változtatta. Ereiben fekete és indián vér is csörgedezett. Korán kezdett gitározni, először egy seprűnyélen, majd már egy valódi hangszeren (balkezesként általában fordítva húrozott jobbkezes gitáron játszott, kedvence a Fender Stratocaster volt). Az iskolát nemigen kedvelte, tizenhét évesen már a zenéből élt, kísérte Little Richardot, Wilson Pickettet és saját együttese is volt. Sok feltűnést nem keltett, mígnem 1966 nyarán egy New York-i klubban Chas Chandler, az Animals basszusgitárosa felfigyelt rá.

Magával vitte Angliába, megszervezte neki a Jimi Hendrix Experience triót, amelynek hamarosan a lába előtt hevert a közönség és a szakma. Jimi első kislemeze a Hey Joe volt, majd hamarosan megjelent bemutatkozó albuma (Are You Experienced), rajta olyan gyöngyszemekkel, mint a Foxy Lady, a Purple Haze és a Red House. Jimi 1967-ben elbűvölte a világot a monterey-i fesztiválon, ezt követte az Axis: Bold as Love című korong, majd a következő évben az Electric Ladyland, utóbbin hallható az All Along the Watchtower és a Voodoo Chile (ennek gitárriffjét nemrégiben minden idők legjobbjának választották meg).

Az Experience 1969 elején feloszlott, az egyre kiszámíthatatlanabbá és szeszélyesebbé váló, az italokat, drogot és nőket bőségesen fogyasztó Jimi mögé új trió, a kérészéletű Band of Gypsys szerveződött. A köztes időszakra esett (1969. augusztusában) emlékezetes fellépése a woodstocki fesztiválon, az amerikai himnusz mára kultikussá vált feldolgozásával. Innen már lefelé vezetett az út, az is megesett, hogy koncert közben egyszerűen lesétált a színpadról, csak utolsó nagy koncertjén, a Wight-szigeten idézte régi önmagát. A szétesett gitáros 1970. szeptember 16-án Londonban lépett utoljára színpadra, és a közönség kifütyülte.

1970. szeptember 18-án halt meg máig tisztázatlan körülmények között - ez egyébként is a rockzene gyászéve volt, néhány héttel később ment el Janis Joplin, ekkor szűnt meg a Beatles és a Simon and Garfunkel duó is. Hendrix halálát a közvélekedéssel ellentétben nem kábítószer okozta - a hivatalos halottkémi jelentés szerint az egyébként is álmatlanságban szenvedő gitáros este bort és altatókat fogyasztott, és kábult álmában saját hányadékába fulladt. Sokan máig állítják, hogy öngyilkos lett, van, aki szerint meggyilkolták, akadnak, akik a mentőket okolják, a legvalószínűbb azonban, hogy baleset történt.

Jimi Hendrix minden kétséget kizáróan a valaha élt legnagyobb gitáros volt. Saját szavai szerint már a XXI. század zenéjét játszotta, ő alkalmazta elsőként a wah-wah pedált, a torzítókat. Utána már nem lehetett úgy játszani a gitáron, ahogyan előtte: átértelmezte a hangszert, szinte egy másik dimenzióból érkezett. Még a showbizniszt is új elemekkel gazdagította, olykor fogaival tépte a húrokat, máskor felgyújtotta és taposta szerencsétlen hangszerét. És mindezt alig több, mint három év alatt: 1966-ban tűnt fel és negyven éve, 1970. szeptember 18-án már örökre el is távozott - alig volt 28 éves.

Idén márciusban jelent meg Jimi Hendrix "új" albuma, az eddig hozzá nem férhető stúdiófelvételeket tartalmazó Valleys of Neptune, emellett halálának 40. évfordulója alkalmából "felturbózott" változatban kiadták eddigi lemezeit is. Nem halványuló legendája ma is hatalmas pénzt hoz az élelmes lemezcégeknek: bár életében kevés "hivatalos" lemeze jelent meg, az elmúlt négy évtizedben sorra bukkantak fel eddig ismeretlen vagy kalózfelvételei. Örökségét az apja által létrehozott és manapság  a húga, Janie Hendrix által vezetett alapítvány gondozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!