Kultúra

2017.07.16. 19:35

Bartók-emlékek a vásznon - Filmbemutató Szombathelyen

SZOMBATHELY Filmvetítés volt az idei Bartók Fesztivál egyik programja. Sipos József készített dokumentumfilmet Bartók Béláról. Amerikában készült a mozi: Bartók Péter, a zeneszerző 93 éves fia mesélt az édesapjáról.

Bakos Ágnes

Apámmal lenni élmény. És ezekkel az élményekkel élek" - mondta Bartók Péter. Az apjáról, Bartók Béláról készült dokumentumfilm vége felé hangzik el a két mondat, talán az egész esszenciája a képsoroknak. A most 93 éves Bartók Péter vall, mesél az apjáról Sipos József filmjében. A szavakkal múlt időben, a szemével jelen időben mutatja a zeneszerzőt. Ki is mondta: Jobban emlékszem azokra az évekre, amikor itt volt."

Máshol még nem mutatták be a filmet: a Savaria mozi kamaratermében rengetegen voltak a premier előtti vetítésen
Fotó: Nagy Jácint

Bartók Béla naplóbejegyzéseiből és leveleiből hallhat a néző: Rudolf Péter adja a hangját a rövid vallomásokhoz, beszámolókhoz. A film gerince pedig a család, hiszen a rendező és a stáb célja az volt, hogy ne zseniként, hanem emberként, családapaként mutassa be Bartók Bélát. Játékfilmet forgatott volna Bartókról Sipos József, de dokumentum lett belőle, hiszen megnyerte egy hosszú beszélgetésre Bartók Pétert Amerikában. Magyarul hibátlanul beszél - főleg, ha az apjáról van szó. Márpedig a film minden kockája a zeneszerző méltatása. És kulisszatitkok. Például a Kavics utcából: a rózsadombi házból azért költöztek el Bartókék, mert a szomszéd egész nap rádiózott. Kérésre, könyörgésre sem kapcsolta le a készüléket, így pedig nem tudott dolgozni Bartók. Nem volt maradása a családnak. Az is kiderül a filmből, hogy Szőllőspusztán fogalmazódott a Szabadban című szvit: Péter kedvence az éjszaka zenéje a békák kórusával.

Bartók Béla és fia, Péter Fotó: Bartokfesztival.hu

"Amikor elvette anyámat, akkor az előző felesége, Márta ott maradt, hogy betanítsa, hogyan vezesse a háztartást" - mesélte Péter a család magánéletéből. Felidézte, hogy édesanyja, Pásztory Ditta és apja első felesége, Ziegler Márta is tanítvány volt.

Péter és apja 1932-ben Fotó: dickstrawser.blogspot

Péter kalandos úton követte szüleit New Yorkba 1941-ben. Aztán besorozták az Egyesült Államok Haditengerészetébe, a Panama-csatornánál teljesített szolgálatot. Apja sok levelet írt neki, Saranac Lake-ben gyógyult éppen, már 1942-től beteg volt, leukémiás. Péter különleges csomagot küldött apjának: egy tízcentis bogarat fogott a szolgálati helyén, azt konzerválta és adta postára - a híres természetbarát Bartók Béla egyik legkedvesebb ajándéka lett. Mesélt közös mozizásról is: New Yorkban ültek be Walt Disney Fantázia című filmjére, akkoriban új volt képekkel értelmezni a zenét, itt pedig különféle rajzfilmek társultak Csajkovszkij, Muszorgszkij, Schubert és mások műveihez.

A film elején azonban Bartók kiment a moziból. A miértre azt válaszolta: valamit kihagytak. Márpedig nem lehet megmásítani a zenét, ha nem egyezik bele a szerző. Ezt vallotta, ehhez tartotta magát - Walt Disney sem kivétel. A Bartók-film alatt természetesen Bartók Béla zenéi szólnak: hol erősebben, hol pedig éppen csak. Éppen ahogy a látnivaló megkívánja. Ettől is lett kerek és különleges életrajz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!