Kultúra

2010.11.09. 23:23

Bírálja a médiaalkotmányt a Nemzetközi Sajtóintézet: fel kell fedni az informátorokat

Bírálta a parlamentben múlt héten elfogadott médiaalkotmányt a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) egy kedden kiadott közleményében.

MTI

A parlament a múlt héten elfogadta egy vitatott médiareform újabb elemét, amely arra fogja kényszeríteni az újságírókat, hogy fedjék fel forrásaikat, ha a nemzetbiztonságot és a közbiztonságot érintő témákról írnak - fogalmazott a bécsi székhelyű, tekintélyes médiaszervezet.
   
"Bírósági eljárás esetén az újságírók csak akkor tarthatják titokban forrásaik nevét, ha azt a hatóság közérdeknek minősíti. Tehát ha az információ államtitkot tartalmaz vagy jogsértő módon szerezték meg, meg kell nevezni a forrást" - állt a közleményben.
   
Anthony Mills, az IPI sajtószabadság-igazgatója szerint a források bizalmas jellege az oknyomozó újságírás egyik alapvető fontosságú pillére. Ennek veszélyeztetése gátolja az információk eljutását az újságírókhoz és megfosztja az állampolgárokat a tájékoztatáshoz való joguktól olyan ügyek esetében, amelyek zavaróak lehetnek egy kormány számára, de közérdeket képviselnek.
   
Lipovecz Iván, az IPI igazgatósági tagja, a HVG volt főszerkesztője szerint a törvénynek káros hatása lesz a magyar médiában megjelenő tartalmakra. "A törvény ellenkezik az emberek normális demokratikus gondolkodásmódjával és függővé tette a kormánytól a közszolgálati hírszolgáltatást" - idézte Lipoveczet a közlemény.
   
A Fidesz kétharmados parlamenti többsége révén csaknem minden törvénymódosítást elfogadhat és az alkotmányt is módosíthatja. Az elmúlt hónapokban a kormány számos módosítást hajtott végre a magyarországi média szerkezetében, "kulcspozícióba helyezve a párt számos tagját" - fogalmazott az IPI.
   
A kormány állítása szerint ezekre a változtatásokra szükség van, de a sajtóintézet úgy véli, ezek a lépések "a közszolgálati média feletti ellenőrzésre tett kísérletek". A szervezet már korábban is bírálta a Fidesz-KDNP koalíció médiát érintő törvénymódosításait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!