Könyvet szült a közösségi élmény

2018.06.12. 11:30

Bodrogi Gyula is ellátogatott Szarvas József születésnapjára

Tízéves lett tavaly a Kaszás Attila Pajta Színház, idén meg hatvan lett a házigazda, Szarvas József. Nem szorosan a kerek évfordulókhoz kapcsolódva, inkább a viszáki élményekből született egy könyv. És még annyi minden lesz a nyáron a pajtaszínházban.

Bakos Ágnes

Bodrogi Gyula régóta szeretett volna eljönni Viszákra Fotók: Szendi Péter

Forró volt a viszáki kultúrpajta kertje szombat délután. Forró a nyári időtől meg a bográcsban főtt ebédtől. Kínálták minden betérőnek szívesen. Most éppen könyvbemutatóra jöttek kicsik és nagyok, de egyébként is jönnek. Szoktak. Ki Debrecenből, ki Budapestről, volt, aki Balatonalmádiból érkezett, jöttek Vasvárról és Kékcséről. Nézelődtek, beszélgettek a várakozásban. Volt idő rá, az ünnepelt ugyanis késett. Egy órát, kereken. Addig megcsodálhatták a kiállításokat a pajtában (aznap hajnali ötkor még éppen kifestette a galériát a házigazda!). Láthatták a nézelődők a frappáns KAPSZ cégért/címert, amit Atlasz Gábor készített. Közben szinte felforrt a szombat délutáni levegő: az izgatottság is fűtötte még.

Szarvas József szinte futva ért az udvarra, ahol barátok, ismerősök várták

Mert születésnapi köszöntőre készültek az összegyűltek. Nem is jött, szinte közéjük szaladt az ünnepelt: Szarvas Jóska nem szabadkozott, csak örült, hogy milyen sokan várták. Gyorsan elmondta, hogy megjelent a Könnyű neked Szarvas Józsi… című könyv. Bérczes Lászlóval „fogalmazta ki”. Élményekből született: – Tavaly akartam megírni, amikor tízéves lett a Pajtaszínház, de most lett meg. Attól szép, hogy benne vagyunk – mondta a színművész. – Úgy lapozzátok, úgy pletykáljatok róla, hogy tudjátok, szeretettel vagytok benne – hallhatták az összegyűltek. A könyvörömöt díszes csomagolópapírok és ajándéktáskák rezgése zárta: sorban mindenki húzódott közelebb a házigazdához. Mert hatvan lett. És meglepődött. Szó szerint áradtak felé a frappáns, kedves ajándékok, a baráti ölelések. A viszáki asszonykórus tortája, a szomszédtól kapott „gyüttment” feliratú póló, meg V. Németh Zsolt saját főzetű kormin-noha pálinkája, aztán baráti ölelés Bodrogi Gyulától.

Bodrogi Gyula régóta szeretett volna eljönni Viszákra Fotók: Szendi Péter

A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész régóta szeretett volna jönni, most tudott. Jókor ért Viszákra (bármikor jött volna, jókor érkezik), most hallhatta Avas József viszáki polgármester születésnapi köszöntőjét. Azt, hogy Szarvas József már sok tekintetben őrségibb az őrségieknél, őrzi a kultúrát, nyelvet. Viszák általa került fel a magyarság térképére. Summázva pedig: – Ebben a faluban tényleg könnyű neked, Szarvas Józsi! – így zárta szavait a polgármester. Az ünnepi mosolyok között kiderült, hogy mozgalmas hetek kezdődtek a Kaszás Attila Pajta Színházban a könyvbemutatóval. Július 1-jén jön például Szarka Tamás és a Ghymes. Hüse Csaba július 5-én idézi meg Makovecz Imre egy 1977-es kaposvári előadását, Fedák Sárit másnap Szűcs Nelli „hozza” Viszákra. Szól majd urbánus latin, meg régi stílusú népzene. És ez csak néhány találkozás augusztusig! Így tényleg könnyű neked, Szarvas Józsi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában