Kultúra

2009.07.10. 02:29

Chaplin nyomán

Sárvár - Új előadás született a Ma mint Ti színjátszó csoport feldolgozásában: A kölyök című musical, amelynek magja Chaplin gyerekkorából táplálkozik. Az édes-bús darabot a gyerekek négyszer játszották a héten a várudvaron, Schimmer Roberta rendezésében.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A színjátszó csoport egy Lázár Ervin-mese kicsi zöld tündérének nevét viseli (Maminti) - feldarabolva: Ma mint Ti, és azt jelenti, hogy minden alkalommal, mikor a gyerekek kiállnak a színpadra, mást játszanak: egyik nap kisegér, másik nap Chaplin, ma pedig - ma, mint ti, olyanok leszünk éppen . A Koncz János Zene- és Művészeti Iskolában 2000 óta működik a drámajáték-színjáték tagozat Schimmer Roberta drámapedagógus vezetésével, aki 1993 óta tanít ott zongorát, és jelenleg színháztudomány MA képzésre jár, most fejezte be az első évét. A tagozatnak 65 tanulója van öt csoportban, a legkisebb 5, a legidősebb 21 éves. A Ma mint Ti csoportban vannak olyan tanítványai, akik már egyetemisták, és a kezdetek óta, vagyis kilenc éve idejárnak, azaz életük felét vele, illetve a színjátszással, drámajátékkal töltötték. A társulat szinte évente vállalkozik egy-egy nagyobb új produkcióra, amivel kiállnak a közönség elé, megmutatni, hova jutottak a csapatmunka által.

2004-ben a Valahol Európában-t játszották, 2006-ban és 2007-ben a Dzsungel könyvé-t, 2008-ban a Francia szobalány című vígjátékot felnőttek bevonásával, mellette egy zenés darabot, a Légy jó mindhalálig-ot.

- A legnagyobb kihívás A kölyök volt. A főszereplő Szíjártó Ádám egyetemista (a Budapesti Műszaki Egyetemen kommunikáció szakos másodéves), és csak azután tudtunk vele próbálni, hogy júniusban levizsgázott. A táncok tekintetében előre dolgoztunk, három hónapon át heti egyszer próbáltunk, júniusban már mindennap - mondta a rendező. - Kondora Bálint tanította a táncot a gyerekeknek a Dzsungel könyvénél. Most is ő kezdte betanítani a lányokat, akik aztán önállósodtak, és maguk fejezték be a koreográfiát.

A díszletépítők az apukák voltak, mint minden évben. Jól bevált apukák - fogalmaz Schimmer Roberta -, akiknek ez kikapcsolódás, habár a munka mellett nehéz összeegyeztetniük a szabadidejüket. Hétvégenként a díszleteken dolgoznak, ahelyett, hogy pihennének. Szétszedhető, kis részletekből állnak a falak, különben nem tudnánk tárolni, a hátulján a Francia szobalány díszlete van. A domborulatokat papírmaséból készítették a gyerekek, majd ráfestettek. Úgy, hogy ha kell, minden fekete-fehér és szürke lehessen, mint amikor a színes film fekete-fehérre vált... Ez volt a rendezői koncepció. A ruhák kiválasztásánál is törekedtek erre: most nem varratták a jelmezeket, hanem sárvári turkálókból válogatták az öltözékeket.

Schimmer Roberta kiemelte: a gyerekek szívesen vannak együtt tanórákon kívül is, tartós barátságok vannak közöttük. És ami kívülről megintcsak nem látszik: az egyes személyiségek is nagy utat jártak be az évek során. A csoportban az érzelmi biztonság is táplálja az összetartó erőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!