Kultúra

2009.04.01. 02:29

Csecsemőszínház: konferencia és előadások

Szombathely - A legjobb hazai művészeket és előadókat hívták meg a csecsemőszínházi konferenciára, amely a napokban zajlik az MMIK-ban. A program holnaptól a szülők és a kisgyerekek felé is nyit néhány produkcióval.

Merklin Tímea

Új réteget talált meg a bábszínház: a legkisebbeket. Az új műfajt csecsemőszínháznak hívják, habár nem csecsemőknek, hanem 1-3 éves korú gyerekeknek szól. A számukra kiírt előadásokra azonnal elfogynak a jegyek.

A műfaj népszerűségének sok oka van: nem egyszerűen szórakoztatásról van szó, hanem arról, hogy az animációs, vizuális, zenei élmények az apróságok értelmi, érzelmi fejlődése szempontjából meghatározóak már kisgyerekkorban. A tapasztalatok szerint a szülők szeretik többször is elvinni a gyerekeket ugyanarra az előadásra, hiszen az ismétlések által is sokat tanulnak.

A témában konferenciát rendezett a Mesebolt Bábszínház és a Nyugat-dunántúli Regionális Módszertani Bölcsőde. A napokban zajló fórumon a legjobb hazai művészek (köztük Bartal Kiss Rita, Székely Andrea, Kocsis Rozi, Kiszely Ágnes, Bodnár Zoltán) az előadók, work-shopok zajlanak a meghívott csecsemőszínházi produkciókhoz kapcsolódóan. A bábjátékos konferencia egyben minősített szakmai tanácskozás, vagyis továbbképzés, pontszerzési lehetőség a bölcsődei gondozók számára.

A csecsemőszínház Európa nyugati országaiban már évek óta divat. Magyarországon a Kolibri Bábszínház próbálta ki először. Művészei, a házaspár Török Ágnes és Szívós Károly is vendégei voltak a konferenciának. Színes, nagyszínpadi előadásukat bábokkal illusztrálták. A rongybabák, kesztyűs, botos bábok és más, játékként használt tárgyak között voltak marionettek is. Érdekes, hogy ez az a báb, amit a picik úgy fognak fel: olyan, mint én, de mégse. Leköti őket, ahogy mozog, és nem kapcsolják össze a mozgatóval, önálló lényként fogadják el. A kolibris művészek tapasztalatuk szerint a paravános játék a legkisebbeknek csak akkor való, ha a játszó színész vagy pedagógus nem bújik el, nem takarja el magát teljesen, így nincsenek a kicsik magukra hagyva, ha megijednek. A szöveg nélküli előadások is sok lehetőséget tartogatnak e korosztály számára, hiszen sok gyereknél ilyenkor még nem is alakul ki a beszéd. A dalokra építő játék, a hangszeres, élőzenés (csörgők, dobok, sípok) produkciók a kicsik kedvencei. De a némajátékot tánccal, tapintható anyagokkal, színekkel is lehet gazdagítani.

A háromnapos programban a vendéglátó Mesebolt Bábszínház bemutatta a Kerekecske-gombocska című produkcióját, amit jól ismernek már a szombathelyi gyerekek. A győri Vaskakas Bábszínház az Icurka-picurka című csecsemőszínházi darabját hozta. Az ehhez kapcso- lódó műhelymunka témája a versek, dalok, árnyak, mondókák animálása volt.

Ma délelőtt 10 órakor és 11.30-tól a veszprémi Kabóca Színház mutatja be Napra nap című előadását. Délután a kecskeméti Ciróka Bábszínház Almafácska című produkcióját nézhetik meg a konferencia résztvevői 13 órakor és 15.15-kor. Mindkét előadáshoz workshop is kapcsolódik; az egyiket Csóka Eszter drámapedagógus vezeti, a másikat Sebestyén Bianka, a Nyugat-dunántúli Regionális Módszertani Bölcsőde vezetője.

A program holnaptól az 1- 3 éves gyerekeknek és a szüleiknek is szól. Délelőtt 10 órától a bábszínház kamaratermében a kecskeméti Ciróka Bábszínház mutatja be Kukucs című darabját Bartal Kiss Rita rendezésében.

Április 3-án, pénteken a Bem utcai Napraforgó Bölcsődében rendeznek városi bölcsődei báb- és színjátékos találkozót reggel 9 órától. Ugyanaznap 16 órakor a Mesebolt Bábszínház a Kerekecske-gombocskát játssza az MMIK első emeleti kamaratermében.

Április 5-én 9-től 12-ig a Napraforgó Bölcsődében Játsszunk együtt! címmel kézműves foglalkozások, bábkiállítás és bábszínházi előadás lesz 1-3 éveseknek és szüleiknek. A szülők többször elviszik a kicsiket megnézni ugyanazt az előadást, mert az ismétlés is tanít

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!