Kultúra

2009.03.24. 03:28

De hova tűnt az oroszlánpalást?

Szombathely - A celldömölki Soltis Színház az MMIK-ban mutatta be a Botrány az állatkertben című zenés mesejátékot, amelynek az a tanulsága, hogy nem érdemes más tollával ékeskedni.

Ölbei Lívia

Szó szerint nem érdemes: hiába cseni el a páva pompás faroktollait a hörcsög, úgyse tudja viselni őket. Legföljebb eldugni.

Ez a botrány - az állatkertben, ahol a nemes, kisebb és nagyobb vadak sorban arra ébrednek, hogy tolvaj jár közöttük. És hogy néz ki egy páva a gyönyörű faroklegyezője nélkül - szinte megszűnik pávának lenni -; mi lesz az oroszlánnal, ha eltűnik királyi hermelinpalástja, vagyis a sörénye; és főleg hova legyen az elefánt a szerencsét hozó ormánya nélkül. 

El kell ismerni, hogy a rövidlátó, fölfújt pofácskájú kis hörcsög hosszan az orruknál fogva vezeti a kétségbeesett állatokat, de végül persze eljön az igazság pillanata. Ráadásul az alapjában véve nem rossz, csak kicsit frusztrált hörcsög is megérti, hogy ő meg pont úgy jó, ahogy van.

A Soltis Színház - ahogy a társulattól már megszokhattuk - most is ügyes, ötletes, könnyen és jól mozgatható (szállítható) díszletekkel dolgozik. Nyilván a szerepeknek sem kellett sokat várakozniuk: mindegyik gyorsan megtalálta a maga szereplőjét. Pontosabban Ecsedi Erzsébet rendezőnek biztos nem kellett sokat gondolkodnia azon, hogy ki lesz a legjobb páva, oroszlán, elefánt - vagy éppen ugra-bugra, fáradhatatlan majom. Minden állatkarakter el van találva . Ahogy az sem kérdés, hogy az állatkert morgolódó őrét a társulatvezető Nagy Gábornak kell játszania.

Az elmúlt napokban a megye több településén színre került a Botrány az állatkertben (a szerzőpáros: Ecsedi- Hajdú). De ma délután például újabb mese kerül elő a repertoárból: Lukácsházán, a művelődési házban Csukás István Gyalogcsillag című barátság-meséjét játssza a celli Soltis Színház.

A tanulság: más tollával lehet, csak éppen fölösleges

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!