Kultúra

2010.12.16. 22:49

EBESZ: sérti a sajtószabadság-normákat a médiatörvény tervezete

A jelenlegi formájában az elektronikus, a nyomtatott és az online média egységes szabályozásával az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-normáit sérti a parlament előtt lévő médiatörvény - állt az EBESZ sajtószabadság-képviselőjének csütörtökön nyilvánosságra hozott, szokásos negyedéves jelentésében.

MTI

"Ha a jelenlegi formájában fogadják el, akkor a törvény minden médiatípust - az elektronikus, a nyomtatott és az online médiát - egységes elvek szerint szabályoz, ami ellentétes az EBESZ sajtószabadság-normáival" - írta egyebek mellett Dunja Mijatovic az Állandó Tanács elé terjesztett jelentésében. Az EBESZ tisztségviselőjének irodája jelenleg vizsgálja a törvényjavaslatot.
   
Dunja Mijatovic értékelése szerint a törvényjavaslat "példa nélküli hatalmat ad a tartalomszabályozás terén" a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMMH). Egyéb korlátozások mellett minden médiatípusnak regisztráltatnia kell magát az NMMH-nál, és a törvénysértés nagyon magas bírsággal sújtható - írta. Sürgősen szükséges eljárásokat kidolgozni a javaslatban szereplő központi fogalmak tartalmának tisztázásra - tette hozzá.
   
A közszolgálati médiumok élére a kormányzó Fidesz által támogatott jelölteket választották meg, ez kérdéseket ébreszt a közszolgálati média függetlenségével kapcsolatban - fogalmazott Mijatovic.
   
A sajtószabadság-képviselő beszámolt arról is, hogy szeptemberben Martonyi Jánosnak küldött levelében kérte a nyáron beterjesztett médiatörvény-javaslatok módosítását. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár válaszában hangsúlyozta, hogy a törvények célja a szólásszabadság erősítése. Október 21-én Mijatovic ismét kérte a javaslat számos elemének átgondolását, majd a parlament november 2-án kisebb módosításokkal elfogadta a törvényt.
   
Az EBESZ sajtószabadság-képviselője az Állandó Tanács elé beterjesztett jelentéseiben rendszeresen beszámol tevékenységéről. Jelentésében felsorolja, hogy mely tagállamok esetén milyen lépéseket tett, milyen állásfoglalásokat, jelentéseket adott ki és az érintett tagállamok milyen választ adtak ezekre.

OLDALTÖRÉS: Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) és EP-képviselők is aggódnak a magyar médiatörvény miatt

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) és EP-képviselők is aggódnak a magyar médiatörvény miatt

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) és EP-képviselők is aggódnak a magyar médiatörvény miatt

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) és EP-képviselők is aggódnak a magyar médiatörvény miatt

Aggodalmát fejezte ki kedden az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) a magyar médiatörvény tervezete miatt, amely a szövetség Brüsszelben kiadott közleménye szerint fenyegetést jelent a sajtószabadságra.

Aidan White főtitkár megfogalmazása szerint a tervezett törvény egy olyan testület ellenőrzése alá vonja a médiát, amelynek "illetékessége és legitimációja megkérdőjelezhető".
   
Ha jelenlegi formájában fogadják el, a törvény sérti a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogát - áll a szövegben.
   
A közlemény szerint a szövetség és annak magyar tagszervezete, a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) más civil szervezetekkel együtt arra szólítja fel a kormányt, hogy vizsgálja felül a tervezetet.
   
Az EFJ bejelentése szerint a médiaügyekre szakosodott európai parlamenti képviselők egy csoportja levelet intézett Jerzy Buzek EP-elnökhöz, kifejezve aggodalmát a magyar médiahelyzet miatt.
   
A hét elején az Európai Lapkiadók Egyesülete (ENPA), valamint a Lapok és Lapkiadók Világszövetsége (WAN-IFRA) is aggodalmának adott hangot a médiatörvény tervezetével kapcsolatban.

OLDALTÖRÉS: NMHH: nem hirdetett sajtóeseményt a hatóság december 16-ára

NMHH: nem hirdetett sajtóeseményt a hatóság december 16-ára

NMHH: nem hirdetett sajtóeseményt a hatóság december 16-ára

NMHH: nem hirdetett sajtóeseményt a hatóság december 16-ára

Nem hirdetett sajtóeseményt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) december 16-ra - közölte a médiahatóság csütörtökön az MTI-vel arra reagálva, hogy a stop.hu hírportál írása szerint "kitessékelték" a hatóság épületéből a Népszabadság fotóriporterét.

A stop.hu cikkében a történteket kifejtve arra is kitértek: a Népszabadság munkatársa a nemzetközi médiaszervezetek Magyarországra érkező delegációját akarta volna lefényképezni. Mint hozzátették: tudomásuk szerint még a delegáció saját stábját sem engedték forgatni az épületben.
   
Az NMHH közleményében a stop.hu írására reagálva kiemelték: csütörtökre nem hirdettek sajtóeseményt, mivel a hatóság képviselői a Nemzetközi Sajtó Intézet (International Press Institute - IPI) és a Dél- és Kelet Európai Média Szervezet (South and East Europe Media Organisation - SEEMO) delegációját fogadták egy konzultáción.
   
Az NMHH-nál csütörtökön több delegáció is járt, akik vagy nem akartak felvételeket készíteni a látogatásról, vagy e szándékukról előre értesítették a hatóságot - emlékeztetett a hatóság a közleményben.
   
"Vendégeink nem jelezték előre, hogy felvételeket készítenek a találkozóról, így a delegáció tagjai maguk kérték az őket kísérő újságírókat, hogy a közeli gyorsétteremben várják meg a megbeszélés végét" - fűzte hozzá az NMHH.
   
A médiahatóság a delegációval folytatott tárgyalásokról tájékoztatva továbbá azt is tudatta, hogy a konzultációt mindkét fél sikeresnek értékelte, s - mint írták - a hozzájuk látogató delegáció egyik tagja úgy fogalmazott, "bíznak abban, hogy az új médiatörvény pozitív elemei a gyakorlatban is mihamarabb érvényre jutnak".
   
Hozzáteszik: az NMHH egyébként minden sajtóeseményén szívesen látja az érdeklődő újságírókat és forgatócsoportokat, így pénteken is, azon az eseményen, amelyen a híradástechnikai cikkek karácsonyi megvásárlásával kapcsolatos hasznos tudnivalókról adnak majd tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!