Kultúra

2014.02.11. 17:45

Égnyitó cirkusz - Marionett színház a Meseboltban

"Hogy ismét nyíljanak fejünk felett az egek" – bemutatták a Dobronka cirkusz, világszám! című darabot a Mesebolt Bábszínházban.

Merklin Tímea

"Hát, ez művészet" – mondja a bábszínházi előadásokon felnőtt kamasz, nem annyira a gyermekkora matinéi iránti nosztalgiából, sokkal inkább azt értékelve, mennyi ötlet, ügyesség, technika és alkotóerő van egy ilyen előadásban, amilyen a Dobronka cirkusz marionett színháza. Speciális „trükk-marionettjeit” ehhez a darabhoz készítették, szükség szerint – akár harmincszor – újrazsinórozták, és gyakoroltak velük éjt nappallá téve, hogy úgy mozogjanak, ahogy kell.

A darab a Mesebolt Bábszínház és a Magamura Alkotóműhely közös produkciója. Boráros Szilárd tervező és Boráros Milada rendező volnának „a maguk urai”, akik kitalálták és véghezvitték a nagy tervet, akik családi vállalkozásban is párt alkotnak (három gyerekkel). Ők azok, akik nagy szeretettel álmodták ide a Meseboltba a Dobronka városába érkező cirkuszt, amely a körülöttünk forgó cirkusz metaforája. Kavargó világa mindennapjaink örvényét is idézi, s benne a fel-felmerülő arcokat, sorsokat, történeteket.

Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel a marionett színház gyakorló játékmesterei, akik a szereplőket boszorkányos technikai ügyességgel életre keltik, a mesét jókedvvel, humorral (és Dani zenéjével kísérve) elmesélik. A botos, madzagos bábok mozgását figyelni lenyűgöző – gyerekek és felnőttek számára egyaránt –, ilyen még az „igazi, nagy” cirkuszban sincs: repül Borisz, a tisztavérű oroszlán, ha a farkát csillagszóróval meggyújtják kilövi a szájából a kiskutyát. Leng a légtornász, érkezik a motoros kaszkadőr, a csipketerítő alól Muriel, a cérnagyár bűbájos könyvelője bukkan elő, hogy bemutasson néhány pörgést a tekerő szerkezeten. Felejthetetlen Abdullah, a kerekeken karikázó kecske, aki egyben gyümölcszsonglőr, az operaénekesnő, akinek (még a szája is mozog!) hatalmas szoknyájából – a fején áthúzva – léghajó lesz, és Arrivederci, elszáll.

A meséből megtudjuk: a dobronkai Női Kézimunka Egylet varrta a cirkusz zászlóit, amelyek összekötik az eget a földdel, s csak azt kérték, hogy felléphessenek egy saját számmal: így kerül sor egy „ujj-bábok” járta kötéltáncra. Egzotikus a csontváz Béla „joga magic” fellépése („very good karma”) és az „Afrika gyöngyei” tánccsoport záró rázó-dilije. A vége utáni mese-hír, hogy egy Hérakleitosz nevű ökör kiszökött a szomszédból, és a postás próbálta meg útját állni, mint egy matador... (Lám, egy ilyen kicsike cirkuszba az egész világ belefér.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!