Kultúra

2011.02.14. 14:52

Egyetemek rangsora: a NYME abszolút kilencedik

A HVG elkészítette felsőoktatási rangsorát, mely segítséget nyújthat a felvételizőknek is az intézmények megítélésében. A topegyetemek listájának élén az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll, a legjobb főiskolai és egyetemi karok közül pedig idén is a bölcsészettudományi és orvosi centrumok taroltak. Az abszolút összesített listán a felsőoktatási intézmények közül a Nyugat-magyarországi Egyetem holtversenyben a kilencedik.

Bajdó Bettina

Felvételinél nagy segítséget nyújthat a HVG Diploma című különszáma, melyben a felvi.hu rangsorai is megtalálhatók. Az intézmény előkelő helyezésének elérésben az oktatók jó minősítése segített.

Az abszolút rangsorban a Nyugat-magyarországi Egyetem a 46 intézmény közül bekerült az első tíz közé, a kilencedik helyen osztozik a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel. Az intézmény várakozáson felüli szereplésében az oktatói kar kedvező összetétele játszott nagy szerepet, ugyanis az oktatók kiváltsága alapján az intézményt a harmadik helyre sorolták.

A hallgatók kiválósága alapján a 20. helyre került. A 168 kar között is jó helyezést értek el a Savaria Egyetemi Központ képzési. A bölcsészettudományi kar az 56., a természettudományi és műszaki kar a 106., és a művészeti, nevelés és sporttudományi kar a 112. helyre került. A hallgatói rangsor alapján rosszabb eredményeket ért el az egyetem: a bölcsészettudományi kar a 86., a művészeti, nevelés és sporttudományi kar a 103., a természettudományi és művészeti kar pedig a 153. helyre került. Ez utóbbi rangsorba beleszámított a jelentkezők, a nyelvvizsgával felvettek száma és a középiskolai tevékenység is.

A bölcsészképzés népszerűsége hosszú idő óta töretlen, a harmadik legnépszerűbb képzési terület. A statisztikák szerint a legkeresettebb szakok közé tartozik az andragógia, s a magyar nyelv és irodalom.  A bölcsészettudományi képzés egészében is a magyar felsőoktatás egyik legnagyobb létszámú képzési területe: az egyetemeken, a főiskolákon közel 50 ezren hallgatnak bölcsészetet. Az összesített képzési rangsor alapján a 14 intézményi kar közül a szombathelyi a tizedik helyre került. Az oktatók minősítése alapján a nyolcadik, míg a hallgatók kiválósága alapján a kilencedik helyre sorolták a képzést. Kiderült, hogy az egy minősített oktatóra jutó átlagos hallgatói létszám a Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsészettudományi Karán a legkedvezőbb.

A természettudományok népszerűsége a továbbtanulók között 2010-ben sem változott az előző évekhez képest: a húsz legnépszerűbb szak között már hosszú évek óta nincs természettudományi. Ez nem magyarországi sajátosság, a világban is hasonló a trend. Az egyetemek a népszerűség visszanyerésének érdekében bővítették a képzési kínálatot, a tanárszakok mellett megjelent a környezettudomány, a laboratóriumi operátorok, valamint a technikusok képzése is. A képzési terület két legnépszerűbb szakja továbbra is a földrajz és biológia alapszak. A szombathelyi képzés az összesített képzési rangsor nyolcas listáján a hatodik helyre került.   

MEGVÁLTOZOTT A KÉPZÉSI KÍNÁLAT

A sporttudomány képzési kínálata megváltozott az elmúlt években: nemcsak bővült és színesedett, hanem újjá is szerveződött. A hagyományos sportképzés mellett a testkultúra önálló ággá vált, amely magába foglalja a rekreációszervezés és egészségfejlesztés, a sportszervező és a humánkineziológia alapszakokat. Az összesített rangsorban a szombathelyi kar a három intézmény közül a harmadik helyen végzett. Első helyen Semmelweis Egyetem áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!