Kultúra

2016.09.08. 17:20

Elbontják a gémeskutat

Szentgotthárd - A horgászok ellenezték a modern művészeti alkotást. Megvitatta az önkormányzat a kifogást: október végéig marad csak a Hársas-tóban a gémeskút.

Bakos Ágnes

Július 14-én állították fel a máriaujfalui Hársas-tó közepébe A SZIGET nevű fehér gémeskutat. A mű a tavalyi Tájidegen félfesztiválra készült, akkor már úszott, idén nyáron - úgy tervezték véglegesen - a tóba állították. A véglegesség október végéig szól, addig maradhat - ugyanis a horgászok felemelték a szavukat az alkotás ellen. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen volt téma a gémeskút. Arról, hogy valakinek tetszik-e, vagy sem, nem nyitottak vitát, hiszen az szubjektív, de a horgászok szerint egyszerűen útban van. Cziráky László, a helyi horgászegyesület elnöke azt írta: A látogatók a csodálatos környezet miatt jönnek ide, felháborodásuknak sokan hangot adtak, adnak .

Július közepén állították fel a művészeti installációt a Hársas-tó közepére, de csak október végéig maradhat, utána el kell bontani
Fotó: w. Horváth Tibor

A pecások azt is nehezményezik, hogy a művet az egyik kedvenc helyükön állították fel, ott, ahol sekély, melegebb vízben tudnak halat fogni. Nem tartják fairnek, hogy a drágán megvásárolt horgászjegyükért cserébe korlátozzák őket a hobbijuk gyakorlásában. Megvitatta a levelet a képviselő-testület, és arra jutottak, hogy elbontatják A SZIGET nevű alkotást. A SZEMLE Egyesület október 30-áig kapott engedélyt az installációra, utána el kell bontani azt, és visszakapják a pecások a tavat, teljes egészében. A gémeskút egyébként Tasnádi József installációja. Az alkotóról és a munkájáról w. Horváth Tibor, a Tájidegen fesztivál főszervezője korábban elmondta: nagyon komoly megtiszteltetés Szentgotthárdnak a művész alkotása, hiszen szerte a világon elismert alkotóról van szó. Egyetemi docens, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a Média Intézet média design szakán. 2013-ban kapott Munkácsy Mihály-díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!