A látogatás emléke

2018.10.01. 11:00

Elindult a Liszt Ferenc Társaság kőszegi tagozata

Király Csaba zongoraművész közreműködésével és kísérőkoncertjével alakult meg a Kőszegi Liszt Ferenc Társaság.

BTK

Liszt Transzcendens etűdök sorozatából is játszott az alakulás tiszteletére Király Csaba Fotó: OT

Az európai hírű magyar zeneszerző, zongoraművész, Liszt Ferenc emlékét ápolja, eszméit terjeszti és életművét ismerteti meg a budapesti központú, szerte az országban több csoporttal (például pécsi, soproni, szegedi, szekszárdi) és több száz taggal működő Liszt Ferenc Társaság. Elnöke, Király Csaba zongora- és orgonaművész egy korábbi kőszegi fellépése után (Liszt újrahangolva címmel a zeneszerző korabeli koncertjét rekonstruálták) vetette fel a helyi tagozat alapításának ötletét, mostanra lett valóság a kezdeményezésből: múlt csütörtökön az Európa Házban belépési nyilatkozatot tehettek a leendő tagok. A megjelenteken kívül tagsági szándékát jelezte mások mellett Gráf Zsuzsanna, Liszt-díjas ének-zene- és zongoratanár, karvezető, az Angelica Leánykar karnagya és Horváth László klarinétművész is. Kőszeg önkormányzata nevében Básthy Béla alpolgármester kért szót – bejelentette, hogy képviselő-testületi döntés született arról: az önkormányzat pártoló tagként csatlakozik a civil egyesülethez. A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete is a támogatók között van, a helyet adja a társaság rendezvényei­hez, ami az induláshoz elengedhetetlen. Király Csabától, aki Liszt-etűdökkel varázsolta el a közönséget, megtudtuk: klubnapok, ismeretterjesztő előadások, hangversenyek, kurzusok szerepelnek a programban, a klubesteken ingyenesen, az egyéb rendezvényeken kedvezménnyel vehetnek részt a tagok; évente kiírják a Liszt Ferenc Nemzetközi Hanglemez Nagydíjat, amelyen a világ legújabb, az előző évben megjelent Liszt-cédéi versenyeznek.

Liszt Transzcendens etűdök sorozatából is játszott az alakulás tiszteletére Király Csaba Fotó: OT

A kőszegi társasághoz a későbbiekben is lehet csatlakozni, szívesen együttműködnének szombathelyi, burgenlandi zenészekkel is, Liszt 1846. szeptember 27-i Bálház-beli fellépését és díszpolgárrá avatását is szeretnék minden évben méltó módon megünnepelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában