Kultúra

2017.02.22. 17:55

Elszabadul a pokol Szombathelyen

Szombathely - Indul a tavaszi bérletes szezon a Weöres Sándor Színházban. Február 24-én (péntek) 19 órakor kezdődik a Vineta Köztársaság premierje a Márkus Emília Teremben. Arról, hogy miképpen szabadul el a pokol.

Ölbei Lívia

A Vineta Köztársaság szerzője Moritz Rinke, a kortárs német dráma fontos figurája. A szombathelyi Vineta Köztársaság-előadás rendezője Réthly Attila, aki évek óta készül a darab színrevitelére. Legutóbb a Csehov Ványa bácsijából - bocsánat: Hamvai Kornél fordításában Ványa bá - készült, többféle szakmai díjat is elnyert, csodálatos előadással ajándékozott meg bennünket, úgyhogy kíváncsian várjuk a Vineta Köztársaság-bemutatót. A színmű alaphelyzete szerint vezető beosztású szakemberek elit csoportja költözik egy elhagyatott villába. Van itt építész, építőmérnök, tengerészkapitány, politikus, projektmenedzser. Van titkos küldetésük is: egy ötvennégyzetkilométeres területen kell megtervezniük és felépíteniük egy új világot. Vagyis a tökéletes világot: Vineta Köztársaságot. Abban is az elveszett álmok élményparkját. A Vineta-érzés egyre fokozódik, csakhogy a lázas munka során elszabadul a pokol.

Vineta Köztársaság. Horváth Ákos, Szabó Tibor, Orosz Róbert, Mertz Tibor a Márkus Teremben Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Az előadás szereplői: Hans Montag/Orosz Róbert, Johann Behrens / Mertz Tibor, Fritz Feldmann-See / Bajomi Nagy György, Lutz Born / Horváth Ákos, Klaus Hagemann / Szabó Tibor, Sebastian Färber / Balogh János, Robert Leonhard / Trokán Péter, Nina Seiler / Alberti Zsófi, Ursula Feldmann-See / Vlahovics Edit, Rosa és Rosanna Seligmann egyenesen Amerikából / Bálint Éva, Kiss Mari. Dramaturg és fordító: Perczel Enikő, díszlettervező: Czigler Balázs, jelmeztervező: Velich Rita. Mozgókép: Varga Vince. Kellékes: Móri Csaba, ügyelő: Schmidt Róbert, súgó: Papp-Ionescu Dóra, rendezőasszisztens: Balogh Lívia. A rendező tehát: Réthly Attila. A bemutató pénteken 19 órakor kezdődik, vagyis indul a bérletes széria.

Mindeközben a nagyszínpadon Lukáts Andor és csapata próbál: egy hét múlva ott is bemutató, méghozzá Csehov - ezúttal egy korai, talán kevéssé közismert darab, az Ivanov. A címszerepet Bányai Kelemen Barna jássza. Furcsa ez: Csehov nemhogy elavulna, elevenebb, mint valaha. Mintha inkább mostanában érnénk el hozzá, mostanában érne el oda a világ, ahogyan ő érti és ábrázolja. Van egy harmincas éveiben járó, okos, jóképű, sokra hivatott fiatalember, Ivanov. Aki egyszer csak - maga se tudja, miért - megcsömörlik mindentől. A szűkebb és tágabb környezetétől, de a leginkább önmagától. Nem is igen érti, hogy mi történik vele. Ja, és van a híres orosz vidék. Alkohol, kuncsorgás, pletyka, reménytelenség. És akkor Ivanovnak az az illúziója támad, hogy esetleg, hogy hátha: megmenti egy friss, új szerelem. Meglátjuk, mi lesz a vége. A színpadon Bányai Kelemen Barna mellett többek között Bánfalvi Eszter, Hartai Petra, Németh Judit, Endrődy Krisztián. Az előadás előtt fölkészülni is lehet: a nagyszínpad bejáratánál, az aulában még láthatók a Westwerk Egyesület Process Ivanov-akciójának szépen kirajzolódó piros-fekete betűsorai. Ivanov mondja a magáét, ha odafigyelünk - főleg arról, hogy már nem nagyon bírja tovább. Most mi legyen. Ivanov-bemutató: március 4-én.

De előbb még: pénteken megkezdődik a szép, új világ fölépítése a Márkus Emília Teremben. Jön a Vineta Köztársaság, ahol a helyzet fokozódik. És aztán elszabadul a pokol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!