Kultúra

2012.11.21. 17:17

Emberségből jól vizsgáztak

Ikervár - A községre bevezető úton hamarosan tábla hirdeti majd, hogy humanitárius településre tér be az utas. Ezt ünnepelték szerdán a falu művelődési házában, vöröskeresztes vezetőkkel.

Kupi Györgyi

Harmadszor nyeri el a humanitárius település címet a Rába-parti falu, elsősorban  helyi Vöröskereszt szervezettel való együttműködés, és a lelkes aktivisták munkájának köszönhetően.

Fehér Ferenc polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a helyi vöröskeresztes alapszervezet tevékenysége túlmutat a speciális feladataikon, véradás és egészségügyi szűrések szervezésen, adományok gyűjtésén, karitatív tevékenységen. A Vöröskereszt szervezi például az idősek napját, de báljukra is ajánlatos előre helyet foglalni.




A Zichy Antónia Általános Iskola, vöröskeresztes bázisiskola tanulói műsort adtak az átadón (Fotó: Szendi Péter)


Dr. Wächter Valter főorvos, a sárvári területi szervezet elnöke is méltatta az ikerváriak munkáját: példát mutattak kitartásból, önzetlenségből, összefogásból és humanitásból. A táblákat Haller László plébános áldotta meg, azzal, hogy a segíteni akarásra emlékeztetnek minket, és arra, hogy a legnagyobb érték az emberi élet és egészség. Horváth Antalné,  az ikervári Vöröskereszt titkára  negyvenhat éve tagja a szervezetnek, amelynek most közel száz fős tagsága van. Az utánpótlás is folyamatos, egy éve nyerte el az Ikervári Általános Művelődési Központ két intézménye, a Zichy Antónia Általános Iskola és a Mesevár Óvoda a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolája, illetve Bázisóvodája címet.

Tavaly százhetvenöten vettek részt véradáson,  amelyet évente háromszor-négyszer szerveznek meg.Közel öt évtizedes munkájuk elismeréseképpen két tagjának, Bausz Józsefnének és Szemes Imrénének   oklevelet adományozott  az ikervári vöröskeresztes szervezet.




 

 

A humanitárius település címre önkormányzatok pályázhatnak. A Magyar Vöröskereszt országos vezetése azon önkormányzatoknak ítéli oda a címet, amelyek területén működik vöröskeresztes szervezet, szerveznek véradásokat, a településnek van egészségterve, és munkahelyeken elsősegélyt nyújtó személy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!