Kultúra

2014.02.18. 18:45

Emlékév, kiállítás

Szombathely - A Nagy Háborús Emlékév első szombathelyi rendezvényeként nyílt tárlat a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában kedden.

Viola Beata

Az eseményen beszédet mondott a sorozat fővédnöke, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, Magyarország honvédelmi minisztere. A kiállítást a Kanizsai Dorottya Gimnázium énekkarának dalai színesítették, majd Futó István, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Szavai szerint a Kereskedelmi mindig is gyűjtő iskola volt, nemsokára ők is a századik évfordulójukat ünneplik, ezért is nagy megtiszteltetés számukra az I. világháborúról szóló kiállítást befogadni. - Csak az a fa nő magasra, aminek mélyek a gyökerei - hangsúlyozta köszöntőjében dr. Hende Csaba. A honvédelmi miniszter rámutatott: az I. világháborúban a magyarság szenvedte a legnagyobb kárt, hatszázezren vesztették el életüket, vagy sebesültek meg.

Sinkó Pál is megtekintette a kedden megnyílt kiállítást (Fotó: Szendi Péter)



- A világháborút követő trianoni békediktátum elszakította a magyarság kétharmadát, és a megmaradt konfliktusok voltak a melegágyai a nemzeti szocializmus és a bolsevizmus eszméjének is Magyarországon - jelentette ki. Felidézte, hogy apai nagyszülei három gyermeket neveltek, majd nagyapját behívták katonának. Nagymamám türelmes volt, azt mondta, addig böjtöl kenyéren és vízen, amíg nagyapám vissza nem tér. Nos, hat évig böjtölt, mire nagyapám valóban visszatért, de ezután még kilenc gyermeket szült neki, így összesen tizenegy gyermekük volt idézte fel a családi emléket a honvédelmi miniszter. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka méltatta a kiállítást, amely bemutatja a gyalogságot, a tüzérséget és a légierőt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!