Gördülő Kárpát-Haza Operatúra

2019.07.23. 22:55

Erdélyi turnéra indul a Magyar Állami Operaház

Nyolc városba látogat el a színpaddá alakított különleges kamion.

A tavalyi évad sikere után ismét Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájával turnézik a Magyar Állami Operaház a Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra második hullámában. 2019. augusztus 24. és szeptember 1. között nyolc erdélyi városba látogat el a színpaddá alakított különleges kamion. Az ingyenes szabadtéri előadások Magyarország Kormánya támogatásával valósulnak meg – írja a Maszol.

A 2017/18-as évad során hét szomszédos ország tizenhat magyarlakta települését felkereső Kárpát-Haza OperaTúra különleges élménnyel szolgált mind a közönség, mind a budapesti Opera társulata számára.

Hasonló lelkesedéssel fogadta 2018 őszén a székelyföldi hallgatóság a hagyományt folytató Gördülő Opera-sorozatot is, amely csaknem 75 éve a Magyar Királyi Államvasutak és operaházi művészek missziójaként indult útnak a II. világháború után.

A 60 év szünet után 2014-ben újraindult sorozatban Donizetti közel 190 éve állandó népszerűségnek örvendő vígoperája, a Szerelmi bájital lesz látható. A humort és idillt varázslatos melódiákkal, köztük a híres Unafurtivalagrima kezdetű tenor-áriával ötvöző darab Toronykőy Attila tavaly nagysikerrel debütáló rendezésben lesz látható, aki tekintettel a produkció különleges adottságaira, a mába helyezte a darab cselekményét, népszínházi jelleget adva az előadásnak, és a színpadként szolgáló platón túl a kamiont is bevonva a rendezésbe.

A kettős szereposztással látható magyar nyelvű produkcióban az Opera kiváló énekművészei lépnek fel. Az előadásban több mint 20 fős kórussal közreműködik az Opera Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), a 30 fős Opera Zenekart Cser Ádám dirigálja.

Az ingyenes szabadtéri produkció augusztus 24. és szeptember 1. között Kolozsvár, Torockó, Marosvásárhely, Déva, Temesvár, Arad, Nagyszalonta és Nagyvárad tereire látogat el. Marosvásárhelyen, Székelyföld egyik legfontosabb kulturális központjában már visszatérő vendég az Opera kamionja, ahol idén a Vásárhelyi Forgatag nevű nagyszabású rendezvénysorozat keretein belül kerül sor az előadásra.

A turné első állomásán, Kolozsváron ugyancsak nagynevű, idén jubiláló fesztivál, a 10. Kolozsvári Magyar Napok ad otthont a különleges produkciónak.

Borítókép: maszol.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában