Kultúra

2014.06.01. 07:35

Esti összebújás a mesék csodás birodalmában

Körmend - A CD-k, a DVD-k világában fontos a kicsik számára a felolvasás, az esti összebújás a szülővel - hangsúlyozza Kőházyné Fasching Anikó. Csodás mesék nagyobbaknak című kötete magyar népmeséket, Benedek Elek, Illyés Gyula, Kriza János, gyűjtéseit, valamint Móra Ferenc, Gárdonyi Géza és József Attila írásait tartamazza.

Vas Népe

Két kisiskolás gyermekem van. Egy kislány és egy kisfiú, akik ikrek  meséli  Kőházyné Fasching Anikó körmendi óvónő,  a Csodás mesék nagyobbaknak című kötet szerkesztője. 

A két apróság miatt rengeteget jártam könyvesboltba mesekönyvek után kutatva. Arra a következtetésre jutottam, hogy kevés az olyan kötet, amelyik igazán igényes a tartalom és a forma tekintetében egyaránt. A legtöbb könyv a kicsik számára zavaróan harsány, ráadásul a történetek nem szöveghűek. Ezért döntöttem úgy, hogy elkészítem a saját mesekönyvemet.

 Kőházyné Fasching Anikó szerint egy jó mesekönyv a gyermeki lélek lélegzetvétele. A magyar népművészet reneszánszát éli napjainkban. A népmesék és a mondák, a népzene és a néptánc, a népi tárgyalkotó művészet egytől egyig a falusi paraszti kultúrát közvetítik. Anikó úgy gondolja, hogy a gyerekeknek a gyökereikhez kell legfőképpen kapaszkodniuk, magyar gyerekeknél ez a magyar népmese.


Elsősorban azért a népmeséhez nyúlt a könyv szerkesztője, mert ezeknek különös a varázsuk. A szeretet, a harag, az öröm, a szomorúság megjelenik bennük, a jó és a rossz összecsapása pedig megmutatja, hogyan kell embernek lenni a világban. A ki nem mondott szimbólumok pedig közvetítik az irigységet, a hatalomvágyat vagy éppen a jóságot és az igazságosságot. A népmesék örök igazságokat tartalmaznak. Anikó megálmodott egy közel harminc mesét tartalmazó, kevés képpel illusztrált könyvet. Minél nagyobb a gyerek, annál kevésbé igényli a képek nézegetését, inkább az a fontos számára, hogy elképzelje, továbbgondolja a történeteket.

A CD-k, a DVD-k világában fontos a kicsik számára a felolvasás, az esti összebújás a szülővel - hangsúlyozza Fasching Anikó.  Kell, hogy hallják, érezzék és elképzeljék ezeket a csodálatos történeteket. Átgondoltam, melyek azok a történetek, amelyeket a gyerekeim nagyon szerettek, s többször kérték, meséljem el nekik. Tartalomtervvel a zsebemben felkerestem egy kiadót, nagyon tetszett nekik az ötletem. Megengedték, hogy saját illusztrátorral dolgozzak, Melath Szilviát választottam, s vele meséről mesére, jelenetről jelenetre meg tudtam beszélni, mik az elképzeléseim. Egy meséhez egy nagy kép tartozik.


A szerkesztő a könyvet az öt-tíz éves gyerekeknek ajánlja, akiknek tartást, reményt, és vigaszt nyújt a kötet történeteivel. Magyar népmesék, Benedek Elek, Illyés Gyula, Kriza János, Móra Ferenc, Gárdonyi Géza, József Attila írásai kerültek bele a könyvbe. Az olvasó találkozhat a legkisebb királyfival, a huncut szegény emberrel, tündérország csodáival, sárkányveszedelemmel, a büdös banyával, Mátyás királlyal, Ludas Matyival és Toldi Miklóssal. A kötet egy nagyobb táskában elfér, így bárhol juthat egy-egy történet a gyerekeknek.

Jó visszhangot kapott a könyv, az Élet és Irodalom hetilap 2008-ban a 38. héten az ifjúsági könyvek kategóriájában a hét könyveként említi a Csodás történetek nagyobbaknak című kötetet.

A terveim között szerepel a könyv folytatása, kisebb gyerekeknek, a három-négy éveseknek szeretnék mesekönyvet összeállítani - mondja Anikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!