Kultúra

2010.02.19. 14:15

EU-s támogatással bővítik a múzeumot

Majdnem száz százalékos támogatást nyert "A megélt táj" című, három oldalú projekt az Európai regionális fejlesztési Alaptól. A megélt táj a gyerekek a kultúrák közti párbeszéd közvetítői című három éves projekt értéke 833. 841 euró.

Merklin Tímea

Az elnyert EU-támogatás: 708.765 euró. Partnerintézmények: a Muraszombati Területi Múzeum, a Lendvai Múzeum és Galéria, illetve a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, ezen belül a szentgotthárdi Pável Ágoston Múzeum és a Vasi Múzeumfalubeli Szlovén ház, derült ki a csütörtök délelőtt a Savaria Múzeum kőtárában tartott sajtótájékoztatón.

Ez az első olyan projekt, amiben magyarországi magyarok, szlovének, és szlovéniai magyarok, szlovének fognak össze. A két nemzet kisebbségi tagjainak egymás közötti és a többségi nemzettel kialakított kommunikációjára épülnek a programok. Fő célcsoport a 6-15 éves gyerekek, akik a jövőben a kultúrák közti párbeszéd hordozói lesznek. A logó két veréb szimbólumaként a szerénységnek, szorgoskodásnak és a vidámságnak. Illetve annak: ahogy a verebek csipegetnek, úgy csipegetik fel természetes táplálékként  a gyerekek a két kultúra elemeit egy létrehozandó speciális múzeumpedagógiai program keretében. Ez lehetővé teszi mindkét nyelv (a szlovén és a magyar) és két nyelvjárás (a hetési magyar és a rábavidéki szlovén) tanulását a kulturális örökség megismerése révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!