Kultúra

2013.04.26. 17:24

Fekete Linda mániákus újságolvasó

Szombathely - Fekete Linda és Kálmánchelyi Zoltán, a WSSz társulatából: a Kabaré-előadás két főszerepében találtak egymásra.

Ölbei Lívia

Zoli óvatosabb, Linda viszont bevallja: mániákus újságolvasó. A belvárosi kávézó napsütötte teraszán gyorsan előkerül Linda táskájából az újság: azt mondja, mániákus (már-már beteges) újságolvasó. A szeme sajog, de ő falja a betűket tovább.  (Ezen a ponton muszáj megemlékeznünk Hollósi Frigyesről, akiről a szerepei mellett egy képet egészen biztosan megőriz az emlékezet: egy másik belvárosi kávézó asztalánál üldögél, a lábánál a kutyája hasal, előtte az asztalon nagy halom napilap.)

Linda azt mondja, megunhatatlan mindennapi izgalmat jelent számára a készülődés: elindul, betér a Borostyánba, és jaj, mindjárt ott lesz az újságos-stand: tele friss, ropogós olvasnivalóval. Minden érdekli, de elsősorban mégis az emberi sorsok, személyes történetek vonzzák: hogy kivel mi történt (ez maga a hír!),  hogy ki milyen megoldásokat talál, ha válaszút elé érkezik, ki hogyan intézi az életét; de szívesen elmerül a divat-tanácsokban vagy egyéb női praktikákban is. Ja, és legyen az interjú, a riport minél hosszabb: tényleg alkalmas a merülésre. És el ne felejtsük a horoszkópot: mindig az az első. (Ha éppen nem ír jót  a Bikának, keresni kell gyorsan egy másikat.)

Fekete Linda és Kálmánchelyi Zoltán

Linda egyáltalán nem hisz a nyomtatott sajtó halálában:  az újságolvasás rituáléjából nem hiányozhat a tapintás, a papír illata. Azt mondja, így aztán az interneten nem is tud (újságot) olvasni: Megőrjít, ha nem lapozhatok.   (De  meghatódik attól is, ha valódi levelet kap, valódi borítékban: fölbélyegzettet, föltéphetőt.)

Zolinak Szombathelyre költözvén (a társulat alapítói közé tartozik) érdekes élmény volt megtapasztalni, hogy a helyi sajtónak milyen nagy szerepe van a város, a megye  életében: identitásképző erő, kulturális összekötő kapocsként működik.

És hát persze: szemérem ide vagy oda,  nekik maguknak is fontos,  hogy mit ír róluk, foglalkozik-e velük a sajtó, az újság. Színészként saját magukat, a bőrüket viszik a vásárra: a nevük és arcmásuk jó értelemben véve áruvédjegy, nem mindegy, hogyan bánnak vele.

Linda most a POSzT-on is versenyben lévő Dosztojevszkij-előadásban látható és hallható (énekel!), közben Portugál-bemutatóra készül. Zoli a nagyszínpadon Jordán Tamással mesterdetektívesdit játszik, közben  Vass Szilárd kollégájával színházi szösszenetekből válogat: felnőtteknek és gyerekeknek (ez utóbbi szösz-variánssal házhoz  mennek).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!