Kultúra

2010.07.13. 15:06

Felvételi 2010: turizmus, gazdálkodás, jogász - a legnépszerűbb szakok

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők körében az idén a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a jogász szakok a legnépszerűbbek, a felvételizők átlagosan három helyet jelöltek meg, a rekorder azonban ötven helyre pályázik - olvasható a Felvi.hu honlapon közzétett elemzésben.

MTI

A jelentkezési adatok eddigi feldolgozottsága alapján az alapszakok közül a turizmus-vendéglátás, továbbá a gazdálkodási és menedzsment vezeti a népszerűségi listát. Ezeket követi a jogász szak, majd a mérnök informatikus, valamint a pénzügy és számvitel következik, azután a gépészmérnöki, a nemzetközi gazdálkodás, a kommunikáció és médiatudomány, az általános orvos, majd a kereskedelem és marketing zárja a top10-es listát.

A mesterszakok esetében a tanár szak magasan vezet több mint háromszor annyi jelentkezővel, mint a második helyen lévő nemzetközi tanulmányok. A harmadik helyen alig lemaradva a kommunikáció és médiatudomány áll, majd a vezetés és szervezés, a pszichológia, a pénzügy, a geográfus, a fordító és tolmács, a biológus, valamint a marketing szakok kerültek fel a legnépszerűbb mesterképzések tízes listájára.
 
Az alapképzésre jelentkezők nagy többsége a 19-21 éves korosztályból kerül ki, míg mesterképzésre a leginkább a 22-23 évesek, valamint a 27 évnél idősebbek felvételiznek. Az idei legidősebb jelentkező 76 éves és gyógypedagógia szakra készül. A második az életkori rangsorban az a 71 éves felvételiző, aki jogász szakon kezdené meg tanulmányait, majd őt követi két 70 éves jelentkező, akik a fizika, illetve a villamosmérnöki szakot célozták meg.
   
Az idei jelentkezők közül a legtöbben három szakot jelöltek meg - csaknem 60 ezren -, de van, aki harminchét, negyven vagy akár ötven helyre is felvételizik. Sokan vannak olyanok is, akik csupán egyetlen szakot választottak.

Körülbelül 3400 külföldi állampolgárságú jelentkező van. Közülük a legtöbben a szomszédos országokból felvételiztek - Szlovákiából, Romániából, Ukrajnából, Horvátországból -, de akadnak mongol, lengyel, afgán, vietnami, szerb, orosz és kínai jelentkezők is.

Az előzetes adatok alapján körülbelül 46 ezer felvételizőnek van már nyelvvizsgája valamilyen nyelvből és csaknem négyezren vannak azok, akik hátrányos helyzetük miatt többletpontra jogosultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!