Kultúra

2009.09.10. 02:29

Féregjárat: Nagy Róbert által a képtárban

Szombathely - Nagy Róbert kifejezetten a Szombathelyi Képtár terére-terében gondolta el és valósította meg Féregjárat című kiállítását. Installációját - amely magába szédít, magába ránt.

Ölbei Lívia

Dr. Gálig Zoltán igazgató a tegnap délutáni megnyitón a képtári (közel)múlt egyik legizgalmasabb, legjelentősebb kiállításának nevezte a Féregjáratot, amely tulajdonképpen a Képzőművészeti Egyetem doktori képzésében részt vevő Nagy Róbert beszámolójának (lásd! iskolai dolgozat) készült; de - ahogy Gálig Zoltán hangsúlyozta - sokkal több annál . Természetesen nem azért, mert a képtár építészetének is hízeleg , amennyiben kifejezetten (direkt) a földszinti kiállítótér, ott is a csigavonalban kanyarodó - ha nem is dimenziókat, de emeleteket összekötő - lépcső dinamikája (és metafizikája) inspirálta. A tárlatnyitásra fölkért Gucsik Arnold (PhD.) kozmo- és geokémikus a féregjárat fogalmát tisztázta a közönségnek: A tér és idő vonatkozásában a legfontosabb kapocs szerepét betöltő metafizikai állapot. Nagy Róbert - a szombathelyi művészeti gimnázium és a soproni egyetem tanára - a doktori képzésben a mozgásban való látás tematikát választotta. (Mert ez érdekli.) 

Térspecifikus installációkat készít (installált térben gondolkodik), amelyeknek tétje - mind az alkotó, mind a befogadó számára - annak a közmegegyezésnek a fölrúgása, problematizálása, megkérdőjelezése, amely az időről és a térről való gondolkodásunkat (mondjuk a reneszánsz óta) alapvetően meghatározza . A sci-fis, popos (vagyis közérthető) csomagolás - például a Féregjárat-kompozíció szédítő, magába rántó csillagkapu-élménye - elsősorban a befogadó elcsábítását szolgálja. A féregjárat-motívum - mint a sorozatos határátlépések metaforája - egy korábbi, Nagy Csabával közös Irokéz-kiállításon is fölbukkant (kaszák-kapák forogtak egyik síkból a másikba): installációinak (bővülő) sorát az alkotó úgyis egy nagy műegész részeiként gondolja el. Megfordítva, vagy másképpen: azt mondja, nagy videotárként működik a világ, ahonnan lehív ezt-azt; aztán majd a tudat elvégzi a dolgát: megteremti a kapcsolatokat.

Szeptember 25-én az installáció megszűnik létezni. Pontosabban: utána virtuálisan létezik majd. (A kerti szerszámok visszakerülnek a kertbe.) De addig: ezt a kiállítást nem szabad kihagyni. Behajolsz a lépcsőkorláton, nézed az örvénylő forgást - nézed, nézed, nézed. Aztán majd meglátod, mi történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!