Kultúra

2016.11.01. 17:35

Férfias beszélgetés az élet dolgairól

Szombathely - Férfias beszélgetéssel búcsúzott az októbertől a Cafe Frei. Mert hova máshova való a jóízű beszélgetés, ha nem egy kávézóasztal mellé?

Ölbei Lívia

Mindennapi élményünk, hogy a kávézóasztalnál nem egymásra figyelnek, hanem a mobiltelefonjukra (az eszköz tetszés szerint variálható, lehet tablet, laptop stb.). Pedig a régi, szép kávéházi kultúra lényege nem is a kávé volt, hanem a találkozás. Az eszmecsere, a beszélgetés. A szombathelyi Cafe Frei mindenesetre nemcsak a kávékultúra, hanem a sorvadásnak indult beszélgetés-kultúra föllendítésért is minden megtesz, egymást követik itt a beszélgetős alkalmak.

Dr. Pozsonyi János és Szabó Tibor a kávézó új sorozatában: ők ketten adták meg az alaphangot
Fotó: Unger Tamás

Legújabban Az élet női és férfi dolgai címmel indult sorozat, Beszélgetés kultúráról és az élet dolgairól - kulturáltan címmel. A sorozat házigazdája a méltán népszerű szombathelyi színészházaspár, Szabó Tibor és Bálint Éva. Mindketten itt vannak a Weöres Sándor Színházban az alapítás pillanataitól. Amikor Szabó Tibor megérkezett Szombathelyre, már az első interjúban elmondta: otthonosan érzi magát a városban, ahol mintha még az öreg nagykárolyi fák rokonai is őt üdvözölték volna. És amikor Jordán Tamás, a színház alapító-igazgatója arra kérte a WSSz társulatának tagjait, hogy szombathelyi színészként legyenek igazán szombathelyiek, Szabó Tibor komolyan vette kérést. Itt házasodott, itt születtek a gyerekei - Bálint és Dorka -, a család most már tényleg mindenestül szombathelyi: sok ismerőssel, baráttal körülvéve.

A kedves barátok között vannak Pozsonyiék is: Dr. Pozsonyiné Falusi Anikó nemcsak a szombathelyi egyetem ének-zenei tanszékének vezetője, hanem a WSSz közkedvelt korrepetitora is. Úgyhogy nem a véletlen műve a választás: Szabó Tibor első vendége dr. Pozsonyi János törvényszéki bíró, elkötelezett Haladás-szurkoló, helytörténész, zenerajongó - és nagyszerű grafikus volt a Cafe Frei pódiumán.

A sorozat női szakaszában aztán Bálint Éva beszélget Falusi Anikóval: kultúráról és az élet dolgairól. Őszi-téli estéken nincs ennél kellemesebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!