Nagyvilági élmény és intenzív színek

2018.09.07. 14:00

Festészet és lencse Kőszegen: kiállítás nyílt a Jurisics-várban

KŐSZEG Hét művész – festők és fotográfusok, mindannyian a Markt Allhau-i KUKMA-csoport tagjai – munkáiból nyílt kiállítás a Jurisics-vár lovagtermében.

Tóth Kata

Gerhard Krutzler osztrák érdeklődőknek mutatja be a kiállítást

Fotó: Ohr Tibor

Ötvenkét kép, nagyjából egyharmad, kétharmad arányban fotók és festmények is kaptak helyet a falakon. Az alkotók közül jó néhány – Stefan Blagusz, Erhard Ehm vagy éppen René Radostics és műveik – ismerős lehet a kőszegi közönségnek – mindhárman a Kőszegi Művészeti Egyesület (KME) alapítói közé tartoznak és tagjai a mai napig. Meghatározó az alkotói jelenlétük a nemrég nyílt Festészet és lencse tárlaton is, amelyen Lőrincz Zoltán művészettörténész, az egyesület elnöke, a tárlat kurátora kalauzolt.

A kiállítás címében szereplő lencse szó utal a fotográfiára – a fotós a fényképezőgép lencséjén keresztül lát és láttat –, másfelől mindig izgalmas, hogy az emberi szem lencséje miként tükröződik vissza a festészetben. Mit ragad meg, mit tükröz, mit ad vissza a szem a valóságból. És ami még a festészetet illeti – ahogy a kurátor fogalmaz –, „a képzett, naiv festőtanár gyermekrajzaitól kezdve Malevics magasságáig mérhető művekkel találkozunk”. Mutatja a talán legizgalmasabb darabokat a kiállításon: René Radostics kompozíciói a nagyvilági, párizsi déjá vu élményt adják, a lüktető boulevard-ok hangulatát, az impresszionisták világát idézik az esernyőkkel, a tovatűnő figurákkal. Erhard Ehm eredetileg belsőépítész, festészetében jelen van a konstruktív gondolkodás. Ő Miró véletlenszerűségét, burjánzó, szecessziós világát ötvözi Mondrian konstruktív gondolkodásmódjával. Az impulzív színvilág, a szürrealisztikus gondolkodásmód is megfigyelhető a képein. Stefan Blagusz egyik festményén a poharak, bennük vörös- és fehérborral, szimbólumok, ikonok, a mámor, Bacchus világát mutatják. Mögöttük a tér architektúrát idéz, városi alaprajz, szőlővidék – sokféle asszociációnk lehet a képpel kapcsolatban. A poharak uralják a kompozíciót – megjelenésük karakterisztikus. Erna Nachtnebelt is említi Lőrincz Zoltán – fotórealista megközelítés az övé.

Gerhard Krutzler osztrák érdeklődőknek mutatja be a kiállítást
Fotó: Ohr Tibor

A megnyitón Gerhard Krutzler, a KME alelnöke mutatta be a kiállító művészeket. Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere pedig megköszönte, hogy a KME két kiállításával (az első a Törökországi utazások volt) bekeretezte a Kőszegi ostromnapok rendezvénysorozatát

, és hogy az osztrák művészek bevonásával felhívja a figyelmet arra, hogy egyes világtörténelmi kihívások, mint az oszmán hódítás, mindig egyszerre érintették és összekovácsolták a nyugati határtérség magyar, német, horvát, szlovén anyanyelvű népességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában