Kultúra

2016.11.22. 11:09

Filmekben utaznak – Kreatív és sikeres rumi diákok (videóval)

Rum, Szombathely – Film készül Szombathelyről. Nem akármilyen képsorokat láthatunk majd: kiderül, hogy a Rum-Kastély médiaszakköröseinek mi tetszik a városban. A lelkes filmalkotók megmutatták az eddig elnyert díjaikat is, amikor bepillanthattunk a műhelymunkába.

Bakos Ágnes

SZAKKÖRÖN

– Először, amikor Szombathelyen voltunk, egy nagy tó környékén jártunk. Ki emlékszik, mi volt az a nagy tó? – Csónakázótó! – idézték fel Barbi néni és Brigi néni segítségével a médiaszakkörösök. A gyerekek négyes csoportokban járják Szombathelyt, fontos, illetve „jó” helyeket, helyszíneket örökítenek meg, egy újabb filmes pályázatra készülnek.

A segítőik Ihász-Kozmor Barbara és Simonné Király Brigitta. Brigi néni nemrég csatlakozott, Barbi néni pedig az ötletgazda. Négy éve kezdett médiaszakkört tartani a fogyatékos gyerekeknek, nem véletlenül: saját filmes érdeklődése és korábbi tapasztalata van a kezdeményezés mögött.

DÍJAK

Igazi kincsek születtek már az elmúlt négy évben, sok-sok díjat bezsebeltek az alkotások. Megmutatták a sok plakettet a diákok. A legutóbbit a II. Magyar Speciális Független Filmfesztiválról hozták el, az volt az „Együtt a legjobb közösségért” díj, megosztva kapták egy másik alkotással. A díjnyertes alkotásuk a Két életút egy kastélyban című film:

 

És Barbi néni kérésére a gyerekek sorban mondják, milyen filmek kerültek már ki a műhelyükből:

Rum-kastély más szemmel:

Hódító Lódító:

Ha sok pénzem lenne:

Itt van az ősz:

MotoroSanci:

Meg persze az állati suli, ami egy különleges animációs film gyurmafigurákkal, fontos mindennapi feladatokkal, mint a tisztálkodás, a tanulás. Nem véletlenül nem elérhető online minden film: amelyik még versenyben van valamilyen fesztiválon, szemlén, azt nem teszik még közzé. De látatlanban is érdemes drukkolni a rumi alkotásoknak!

A LEGÚJABB

Most pedig készül a Szombathelyt bemutató film. A legutóbbi médiaszakkörös foglalkozáson egy-egy leforgatott, de még nyers jelenetet mutattak meg. Például amikor két lány beszélget a tónál, ahol természetesen a kacsákat is láthattuk.

Egy másik nap, egy másik foglalkozás alkalmával a Berzsenyi könyvtárban jártak a szakkörösök. – Mi tetszett neked? – hangzott a kérdés a felvételen is. A válaszok pedig: az üvegfalú lift, a mini könyvek, a polcok – mert nagyon jó hely a könyvtár! Voltak a plázában is: ott a lányok a főszereplők.

Az elkészített villáminterjúk és a precízen élesített snittek sorából készül az újabb film a Rum-Kastély Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben. Nagyon lelkesek a médiaszakkörösök, és ami szembetűnő a filmkészítés folyamatában, az a demokrácia. Mindenki operatőr, mindenki főszereplő. Nincsenek „dívák”, nincsenek „sztárallűrök”, csak békés egyetértés az alkotómunkában és közös, felhőtlen öröm a kész képsor előtt. Nem véletlenül: Barbi néni külön megörökíti a tekinteteket, amikor visszanézik magukat a gyerekek!

TÉMA

A szakkörön kiderült, hogy a téma kiválasztása a legnehezebb feladat a csoportban.

– Miről készítsünk filmet? – hangzott a kérdés Barbi nénitől. – Saul fia! – Jégkorszak! – jöttek sorban a válaszok. Vagyis egyrészt látott, sikeres alkotásokat „másolnának” a gyerekek, másrészt látszik, hogy mennyire széles skálán mozog az érdeklődésük. A szakmai irányítás filmről-filmre tetten érhető: az, hogy szakértő vágja készre a műveket. Ez Barbi néni, Ihász-Kozmor Barbara munkája, ahogy az is, hogy az ötleteléseket a megvalósíthatóság irányába terelje.

Közben pedig, ki tudja honnan, de nem fogy el a büszkesége, a lelkesedése és a mosolya - ez külön megérne egy filmet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!