Kultúra

2015.07.20. 14:57

Filmeken a vasi értékek: Egységes, online, megyei adatbázis készülhet a településekről

Táplánszentkereszt - Készül már a VasiMozgóKépTár. Az első szakmai fórumot tartották hétfőn. Folyamatosan kapnak szakmai segítséget a bemutatkozó filmet és fotókat készítő települések.

Bakos Ágnes

„Töltsd tele Vassal!" – ez volt a szlogenje az első szakmai műhelynapnak, ahol 17 település képviseltette magát. Meskó Krisztián, szervező elmondta: céljuk, hogy minden kistelepülést megmozgassanak és komplex adatbázis készüljön. Online tárolják majd a filmeket és fotósorozatokat.

A szervezők egyszeri és megismételhetetlen, de akár évekre elnyúló terve, hogy Vas megye minden települése készítsen kisfilmet saját magáról. Azt szeretnék, ha a jövő nyárra minden Vas megyei városról és községről készülne dokumentum. A hagyományokról, építészetről, természeti értékekről, közösségekről – mindenről és bármiről szólhat a film, ami jelképezi az adott települést. Az anyagi fedezet még körvonalazódik – mondta el a projektmenedzser. A Vas Megyei Közgyűléstől kaptak támogatási ígéretet, és számítanak a helyi értéktár bizottságokra.

Meskó Krisztián fő szervező, projektmenedzser minden Vas megyei településről szeretne filmet és fotókat a VasiMozgóKépTárba, az első megbeszélést Táplánszentkereszten tartották hétfőn. Fotó: Szendi Péter

Az első szakmai megbeszélésen sok kérdés felvetődött – kivitelezésről, tervezésről. Nem minden falu indul a nulláról és vannak hangsúlyok is: egyes települések a fotókra, mások a mozgóképekre helyeznék a hangsúlyt. Káldon hatalmas adatbázis áll rendelkezésre, a falutévé húsz évnyi anyagiból szemezgethetnek, digitalizálás után. Már ötlet is van a bemutatkozás fő vonalához: a településre bevezető utak menti kőkeresztek történeteit szednék csokorba, de a Rózsafüzér társulat, megalakulása századik évfordulója apropóján szintén központi téma lehet.

Gersekaráton szintén sok a meglévő alapanyag: rengeteg fotót tárolnak, ezeket azonban össze kell rendezni, amihez emberi erőforrásra és szakmai irányításra van szükség. Vasalján hasonló a helyzet. Csepregen a könyvtárban már évek óta zajlik a digitalizálás. 1975 óta, évente írnak ki fotópályázatot, ahol a városról készült képek versenyeznek. Ez az óriási mennyiségű képanyag áll rendelkezésre. Szeretnének több portréfilmet is Csepregen, a helyi hírességeket örökítenék meg.

Szóba került még az első fórumon a családi fotóalbumok megmentése, helyi értékként ezeket is megmentené több Vas megyei település.

A programban a szakmai és technikai közreműködő Erdélyi János Balázs Béla-díjas filmrendező, Boros Ferenc és Horváth Zoltán független-filmesek, valamint Büki László, fotós. Igény szerint, helyszíni segítséget adnak a készülő alkotásokhoz. Egy év múlva lehet teljes a gyűjtemény, a települések aktivitásának függvényében. Közös, nagyszabású bemutatót tartanak majd az elkészült alkotásoknak.

A készülő VasiMozgóKépTár országos szinten is egyedülálló, mintaadatbázis lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!