Kultúra

2016.12.18. 16:15

Grafitba rejtett érzelem

Szombathely - Tárlat nyílt a minap a szombathelyi Vitalitás Galériában Sólyom Miklós grafikáiból. Más vasi városokban is látható lesz hamarosan.

Turbók Attila

Az építész, aki érzelmeit nemcsak kőbe és betonba, hanem szénbe és grafitba is rejtette. Sólyom Miklós műveinek hatása, hatalma van. Már ott kezdődik a hatás, amikor egy, a szigorúan vett szabályok embere nekiáll érzelmekből vonalakat rajzolni a fehér lapra. Pár vonal, és megelevenedik egy bolgár kikötő vagy egy iraki minisztérium fala.

Sólyom Miklós okleveles építészmérnök mellékállásban grafikus Fotó: Turbók Attila

Hogy is mondta az építész grafikai kiállításának megnyitóján a kolléga, Bauer Péter? Szülei kérésére Sólyom Miklós szakmát tanult, megbecsült építészmérnök lett, aki tudását, elképzeléseit először a tervezőasztal reális vonalai közé szorította . Viszont már fiatal korában megmutatkoztak a becsületes szakma korlátai, többet gondolt, mint amit tervezett. Gondolt nemcsak szabályos vonalakra, hanem szabálytalan ceruzavonásokra, szénrajzokra. Gondolt a mellette élő emberekre, amikor őket a maguk kendőzetlen valóságában rajzolta meg. Sólyom Miklós grafikái magukkal ragadnak, gondolatokat ébresztenek.

Azt mondják, az ember egy idő után azonosul azzal, amit csinál. A szombathelyi építész azonban túllépett ezen. Ő már nem azonos építész önmagával , művészként tekint a világra, amelyet néhol kevés vonallal, ám annál több gondolattal jelenít meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!