Kultúra

2015.10.11. 06:56

Gyilkosság nem volt, Arisztotelészt Szombathelyen is megtaláltuk - A titkok könyvtárában jártunk

Szombathely – Még soha nem volt rá példa, hogy az olvasók csak úgy belelapozhassanak a Berzsenyi könyvtár legféltettebb könyvritkaságaiba: Ptolemaios, Arisztotelész, Erasmus, József Attila-első kiadás és sok más a BDK-ban.

Ölbei Lívia

A melki kolostorban történt különös gyilkosságokat Umberto Eco trükkös regénye „tárja föl", a bűntények kulcsa a könyvtárban keresendő. (A tudás hatalom. Vagy a hatalom tudás? Ki tudja.) De hiába: Arisztotelész Poétikájának másik, komikus felét senki nem találja meg. Erre a szakmunkára a Berzsenyi könyvtárban sem bukkantunk rá, sok másra viszont igen, például egy másik Arisztotelész-kötetre is. Az Országos Könyvtári Napok Éjszaka a könyvtárban-programjában szombaton este megnyílt a BDK az éjjeli baglyok előtt, a pincétől a padlásig, a raktártól a könyvkötészetig. Az olvasók olyan zugokba is beleshettek, ahova máskor soha. Vagy egy kis (titkos) szobában olyan könyvritkaságokba lapozhattak bele, amelyeket különben gondosan elzárva tart a könyvtár: túl értékesek ahhoz, hogy csak úgy levehessük őket a polcról. A digitális korszakban a Gutenberg-galaxis kisebb-nagyobb bolygóira még jobban vigyázni kell. Bár van olyan vélemény, hogy mindent összevetve, végső soron még mindig a papír, a könyv a legbiztonságosabb, adathordozó, amelyre a leghosszabb távon építhetünk. Erre van bizonyítékunk.

Négy ősnyomtatvány

A ködös októberi este pont jó egy könyvtári küldetéshez, a szombathelyi BDK is tud olyan izgalmas lenni, mint a melki kolostor könyvtára vagy a Metropolitan Könyvtár (Flynn Carsen, vagyis Noah Wyle azért még inkább földobná a hangulatot.) Az előtérben indulásra kész az első turnus, indulunk a régi könyvek, könyvritkaságok birodalmába. Útikalauzunk Szabó Márta könyvtáros, szakterülete az állományfeltárás és -feldolgozás. A Berzsenyi könyvtár 2001 óta rendszeresen sikerrel pályázott az NKA-hoz könyvrestaurálásra, ezeknek a pályázatoknak köszönhető, hogy a régi és értékes kötetek újra teljes szépségükben pompáznak. (A restaurálást az Országos Széchenyi Könyvtár szakemberei végzik.) A BDK-nak ötszáznál több olyan kötete van, amely az 1850 előtti időkből való, ebből 65 kötet 1711-nél korábbi, négyet pedig 1500 előtt adtak ki, vagyis ősnyomtatvány. Hatszáz kötet egyéb okokból számít ritkaságnak, például mert első kiadás, mert a szerző kézjegyével látta el, mert dedikálva van. A Berzsenyi könyvtár állományát egyébként az 1880-ban alapított Vasvármegyei Kultur Egyesület könyvtára alapozta meg, a legjelentősebb gyarapodás a Pável Ágoston-korszakhoz köthető (ha kellett, kölcsönökkel, sorsjegykibocsátással teremtette elő a könyvvásárláshoz szükséges pénzt); de ajándékozással is bővült a BDK-gyűjtemény.

Nyájas beszélgetések fehér disznóbőrben

A féltett ritkaságok közé tartozik az időszámításunk szerinti 2. században élt alexandriai matematikus, asztronómus, geográfus, Ptolemaios – aki már tudta, hogy a Föld gömbölyű - Cosmographia című nagyszabású munkájának 1482-es latin nyelvű kiadása. Ez a BDK legrégebbi kötete, ebből az első ulmi kiadásból egyébként mindössze három példány lelhető fel Magyarországon. A hatalmas kötetet nehéz volna ágyba vinni, de van itt olyan is: szintén a különleges értékek közé tartozik Erasmus Nyájas beszélgetések című, tenyérbe simuló munkája, amely egy bázeli nyomdában készült, vajpuha fehér disznóbőrkötésben.

A püspök nem javasolta, a könyvtárigazgató mégis megvette

Mint kiderül, Arisztotelésznek Szombathelyen is volt egy kis gondja egyházi személlyel. Egy 16. századi francia nyomdászatban készült Arisztotelész és kedvenc tanítványa, Theophrasztosz az állatok és növények természetét taglaló munkája, amelyet a Vasvármegyei Kultur Egyesület könyvtára szeretett volna magáénak tudni. Fraknói Vilmos püspök, a múzeumok és könyvtárak országos főfelügyelője azonban a benyújtott jegyzékből kihúzta: a BDK-ban őrzött 1903. június 24-én kelt levelében azt írta, hogy ennek a műnek a megvásárlását „nem tartja szükségesnek". (A többi cím ellen nem volt kifogása.) Jánossy Gábor könyvtárigazgató azonban nem vette figyelembe a határozott ellenvéleményt, úgyhogy a kötetet megvette.

Minden jog a költőé

A leghosszabban mégis egy kicsi, piros kötetnél (füzetnél) kell elidőzni. Védett kiadás, nagyon ritka: József Attila 1931 tavaszán az Új Európa Könyvtár-sorozatban megjelent versgyűjteménye, a Döntsd a tőkét, ne siránkozz: „...mert földünkön az idő érik, zajtalanul és félelmesen." Alig egy hónap után bezúzásra ítélte a hatalom a példányokat. Elvileg nem volt nagy ügy, a versgyűjteményekből akkor se nagyon jött ki több ezernél. Belül Örkény-egypercesnek tűnik a hivatalos formula: „Minden jog a költőé."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!