Kultúra

2017.07.16. 19:55

Gyűjtők képeslapjain az egész világ

SZOMBATHELY Különleges képes válogatások kerültek a Berzsenyi Dániel Könyvtárba: sokszoros időutazás indult a hétvégén.

Bakos Ágnes

Thaiföldi úszó piac, észak-németországi szeszes koktélok leírásai és a breton vajas tészta receptje is látható a Berzsenyi Dániel Könyvtárban: ilyen, amikor képes levelezőlapok kerülnek a falakra. Ismét találkoztak az ország gyűjtői: a Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete szervezésében, Kőszegfalviné Pajor Klára vezetésével. Témák szerint állították ki gyűjteményük egy-egy részét. Például a gasztronómiai képeslap-különlegességek Sárosi Istvántól származnak, az Eszünk, iszunk cím alá kerültek. Hegyfaluról Juhász Árpád gyűjtése a Vas megyei egyveleg: Vép, Zsennye, Rum, Bük, Mesteri is látható képeslapokon és sok-sok szombathelyi lap.

Külön paravánt kapott a Szent László-évben a lovagkirály, mellette Gulyásné Raksányi Olga, nagykanizsai gyűjtő képeslapjairól Tompa Mihályt ismerhetik meg a kiállítás látogatói. Az irodalmi témát kiemelte köszöntőjében Nagy Éva, a könyvtár igazgatója. Méltatta a közösséget is és azt mondta, tiszteletreméltó a szenvedélye a képeslapgyűjtőknek, és több is, mint más gyűjtemény, hiszen néprajzi, művészeti, történel-mi ismereteket is jelentenek a lapok.

Dr. Petercsák Tivadar, az MTA doktora előadást tart Fotó: Nagy Jácint

A történelemnek fontos szerepe volt a képeslevelezőlap-gyűjtők idei országos találkozóján: a nagy háborúról, a kor képeslapjairól tartott előadást dr. Petercsák Tivadar egyetemi tanár, az MTA doktora. Az első világégés ideje és az azt megelőző néhány év a képeslapok aranykora volt: 1899 és 1919 között 140 milliárd lapot gyártottak a világon, mondta el előadásában dr. Petercsák Tivadar. Témák szerint mutatta be a nagy háború lapjait. Rengeteg, katonákat buzdító képeslap készült, szólt lap a "vidám" katonaéletről, hazavágyásról, szerelemről, ünnepekről - aztán volt segélykérő lap és az istenhit, a vallásosság is megjelent a képeslapokon. Fontos szerepük volt a háborúban, hiszen röviden és könnyen cenzúrázható módon adhattak hírt magukról a katonák.

A korszak ismert grafikusa volt Bíró Mihály, sok rajzát megmutatta az előadó, és még Moholy-Nagy László-rajzot is vetített, hiszen a művésznek is készültek frontrajzai, képeslapjai. A történelmi előadást a képeslevelezőlap-gyűjtők alig egy éve alakult dalárdájának előadása zárta. A résztvevők aztán közösen nézték meg a könyvtár földszintjén berendezett tárlatot: cserkészekről, Árpád-kori templomokról és kalapdivatról is került válogatás a paravánokra. A találkozó véget ért, a tárlat marad: szeptember 2-áig látogatható a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!