Kultúra

2017.05.05. 18:25

Halmozzák az érmeket a Dance Jam táncosai

Már nem is számolják, hányadik Európa-bajnokságra készülnek a Dance Jam táncosai. Hivatalosan nem "profik", de művészeti iskolások elé állították példaként két előadásukat is. És ez csak a legutóbbi verseny volt.

Bakos Ágnes

Két első és egy harmadik díjat hoztak a kőszegi Dance Jam táncosai a XXVI. Országos Junior Táncművészeti Fesztiválról. Szigorú zsűri ítéli meg a produkciókat, és nem mellékesen művészeti iskolák diákjai között versenyeztek a kőszegiek, összesen húsz koreográfia szerepelt - sorolta Földesiné Németh Csilla, a Dance Jam művészeti vezetője. Úgy fogalmazott, "van szabadsága", úgy taníthat, ahogy akar - erre nem lenne lehetősége, ha tanterv szerinti művészeti iskolaként működne a tánccsoport a Béri Balog Ádám Általános Iskolában. Így "csak sikeresek". Három táncszövetségben is tag a Dance Jam. Márciusban kezdődik a versenyszezon: elődöntők után országos bajnokságok, aztán nemzetközi versenyek. Az Európa-bajnokság idén Budapesten lesz június végén.

A Dance Jam tánccsoport, a nagyok" egy tavaszi öröm-próbán Fotó: Unger Tamás

Hogy hányadik Eb-jük lesz? Már nem számolják. Profi mozdulatok, mesés koreográfiák, mosolygó táncosok - ez látszik a színpadon. A koreográfiák a számítógép előtt már nyaranta készülnek, Csilla munkái. Van, amikor egy bizonyos zenére születnek a mozdulatsorok, van, amikor egy konkrét elképzeléshez keres zenét. Ősszel aztán több mint száz táncossal, kilenc csoportban kezdődik a munka, óvodásoktól a középiskolásokig. Nyaranta tánctáborban edzenek, ilyenkor tavasszal pedig a kész koreográfiákat gyakorolják. Feladat az is, hogy kritizálniuk kell egymást. A táncteremben már nem férnek el a serlegek, az érmek, annyi van belőlük. Új polcokra lesz szükség (valószínűleg még nyáron). Ehhez képest a művészeti vezető arra a legbüszkébb, hogy a tánccal a gyerekek megtanulják a rendszerességet. Tetten érhető a tanulmányi eredményeikben, hogy fejlődik a figyelmük, a koncentrációjuk. S hogy közben művészi produkciók születnek, az nekünk, nézőknek a legjobb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!