Kultúra

2009.09.09. 02:27

Haraszti hetvenkedések: pogácsasütők és zeneszeretők

Harasztifalu - Nyolcadszor rendezték meg a hetvenkedéseket pogácsasütő viadallal. Újfent bebizonyosodott: borkorcsolyát művészi szinten is lehet létrehozni.

Szenkovits Péter

Immár a legtöbb (s nem csak vasi) település igyekszik kirukkolni - évente egyszer legalábbis - valami különlegességgel. Nemcsak műsorfolyam zajlik, hanem valami egészen egyedi ízt is kap egy-egy rendezvény. Az alig százhetven lelket számláló Harasztiban az íz szó szerint értendő; a községben és a környező falvakban, városokban élő háziasszonyok újra és újra bizonyítják: a pogácsakészítés is lehet művészet. Évről évre hagyományosnak nevezhető alkotások is születnek (túrós, sajtos, tepertős és egyebek), amelyek frissen, szinte még melegen elomlanak az ember szájában, s majszolás után meg lehet(ett) nyalni mind a tíz ujjunkat. Történetesen az elmúlt szombaton sonkás, húsos borkorcsolyákkal (természetesen nem húspogácsával) is beneveztek némelyek, de elő-előfordult hajdinával, akár mákkal ízesített is.

A zsűri elnöke ezúttal a helybeli Czvitkovics Mártonné, Anita asszony volt (merthogy eddig minden évben ő tarolt a megmérettetéseken, s bizony kiérdemelte a főbírálói címet); ezúttal is mintegy hetvenféle alkotásról kellett véleményt formálnia társaival.

Miközben finomságok rotyogtak az üstökben, föllépett a Körmendi Fúvósok csapata, a szombathelyi diák mazsorettcsoport tagjai is kitettek magukért. A gyerekek kezdeményezte karaoke verseny pedig azt is bizonyította, hogy sok ifjúnak máris jól áll a színpad (Major Tamás után szólva szabadon). 



Kattitnson a képre a képgalériáért!

A harasztifalui Zsoldos (Báró) Zoltán zenészt egész Nyugat-Dunántúlon jól ismerik; most legújabb zenekarával aratott sikert. Blues, rock, country; csak úgy vibrált a levegő. Fokozta a hangulatot a rendkívül lelkes Sorry N együttes látványos bemutatója; több száz vendéget táncra perdítettek. (A résztvevők száma úgy félezer lehetett.) Az est egyik fénypontja Sűcs Judith föllépése volt a Jani kocsma fedett udvarán. Az időjárás megkegyelmezett a hetvenkedőknek, akik ebben az esetben nem kérkedők és hivalkodók voltak (máskor sem persze), hanem csupán azt szerették volna: csapattá formálódjanak a kisközségben élők a vendégekkel együtt. Pártállástól függetlenül ki-ki leülhessen a másik mellé jóízűt beszélgetni, nevetgélni. Kétségtelen, hogy Szűcs Judith is megtett azért mindent, hogy euforikus legyen a hangulat; a diszkókirálynő immár harminchét esztendeje (1972-ben nyerte meg a Ki mit tud-ot) bizonyítja, hogy nemcsak díva, hanem érti, érzi a publikum nyelvét, mindenféle sztárallűr nélkül be-belopja magát a szívekbe, s csak úgy sugárzik róla: számára az éneklés boldogság is.

Nívós színvonalú tűzijáték is volt, majd Boros Gábor vezényletével megkezdődött a hetvenkedő pogácsasütők bálja. Jövőre következhet a kilencedik hetvenkedős-pogácsás együttlét. 

Tekintse meg a harasztifalui hetvenkedésekről készült képgalériát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!