Kultúra

2009.02.23. 03:27

Haydnra emlékeznek

Szombathely (pg) - Február 26-án, csütörtökön este fél nyolckor Joseph Haydn műveiből játszik a Capella Savaria a Don Boscóban. A magyarországi kötődésű zeneszerző halálának 200. évfordulójára emlékezik idén a világ.

Peltzer Géza

Az idén huszonnyolc éves együttes csütörtöki koncertjén vágóképek készülnek, amely egy tervezett DVD-n is láthatóak lesznek majd. A koncert műsora CD-n is megjelenik várhatóan március végén, a Dó-Lá Stódió gondozásában. Az együttes jelenleg tizenhét tagú, de a zenészek száma állandóan változik az előadandó műtől függően. Rendszeresen fellépnek a Soproni Régizene Napokon, visszatérő vendégek olaszországi, ausztriai és németországi fesztiválokon is.

2009-ben emlékezünk a zeneszerző halálának 200. évfordulójára. Joseph Haydn korának legjelentősebb zeneszerzője volt - bár mára a későbbi, szintén ausztriai születésű híresség, Wolfgang Amadeus Mozart, akinek Haydn atyai jó barátja és mestere volt, megfakította a nagy művész fényét. 1732-ben Rohrauban született, előbb kórista volt, aztán fordult a hangszeres zene felé. Neve végül Európa-szerte ismertté vált, sőt még Amerikában is előadták néhány szimfóniáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!