Kultúra

2013.07.16. 13:55

Hollósi Frigyes (1941 – 2012) emlékezetére

Kőszeg - Először úgy volt, hogy hétkor nyit, végül megengedték az estének, hogy leszálljon a Jurisics-vár fölé. A sötétben láthatóbbak a fények, elrejthetőbb a szomorúság. A várszínházi összejövetelen minden és mindenki Hollósi Frigyesre emlékezett. A végén ő maga nevettetett meg minket.

Ölbei Lívia

Ezen az estén nem a színpadon nyit ki A kávéház (Goldonié, amelynek vendégei a mi ügyes-bajos dolgainkat tárgyalják), hanem a várszínház udvarán. Most az egyszer nem érvényes a dohányzási tilalom sem (és istenem, már csak órák vannak hátra a nemzeti trafikok monopóliumának életbe lépéséig), az alkalmi kávézó pedig Hollósi Frigyes-módra kínálja a hosszú kávét: tejjel, két cukorral; plusz cigarettával és kutyával. Van, aki plüsskutyát hoz, van, aki igazit, Ki-ki a maga módján azt a harmóniát, biztonságot keresve, fölidézve jött el ma ide, amelyet Hollósi Frigyes a létezésével teremtett meg a színpadon és különféle kávézók asztalánál, és amely harmónia „a Frici" váratlan távozásával mintha végérvényesen odaveszett volna. Pócza Zoltán, a várszínház igazgatója a Dohányozni tilos föliratot Hollósi Frigyes kőszegi szerepeinek listájával ragasztja le.

1992-ben játszott itt először, és 2012-ben utoljára. Küldöncként csetlett-botlott a szemben álló hadviselők között a Chioggiai csetepatéban, és egy teljes élet tragédiáját mutatta föl – élte meg – az Egy elsurranó patkány című Agota Kristof-ősbemutatón, Gergye Krisztián rendezésében. (Mint a „legöregebb alternatív színész".) Persze hogy itt van Gergye Krisztián is, az Agota Kristof-előadásban viselt jelmezében gyújt cigarettára, mutat be égő áldozatot a színpadon, hogy aztán az édes-gyönyörű keringő dallamára a háttérre kivetülő saját árnyéka legyen a táncpartnere. Marton Róbert és Epres Attila a „helybeli" színész-zenekar kíséretében énekel, filmbejátszások, emlékezések pörögnek. Lőkös Ildikó kérdez, szól Pogány Judit, szól Jordán Tamás. Szól az ember. Itt van Hollósi Frigyes lánya és unokája is. A várszínház munkatársai – köztük Gelencsér Ildikó, Trifusz ÁdámBereményi és Cseh Tamás nyomán azt éneklik, hogy „valaki útra vált belőlem – a jobbik részem". De hát itt van: Hollósi Frigyes hangja szól, épp elújságolja, hogy kedves helyére bevezették az internetet. Van kapcsolat. Van: Jordán Tamás elmondja Kosztolányi Dezső égre néző, földre hulló nagy versét, a Hajnali részegséget. Bársonyos este van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!