Kultúra

2013.07.14. 16:17

Hollósi Frigyes emlékére

Budapest, Kőszeg - Nem csak a Kőszegi Várszínház idei Goldoni-bemutatóját ajánlotta a társulat Hollósi Frigyes emlékének: előtte tiszteleg az M1-en szombat bemutatott Mátyássy Áron-ifjúsági film is.

Ölbei Lívia

A Berosált a rezesbanda tavaly készült, Csukás István forgatókönyvéből pedig az idei Ünnepi Könyvhétre megjelent az azonos című regény is. Arról van szó, hogy a Kukucs város iskolájában a poroszosan szigorú Riminyák tanár úr (a filmben Makranczi Zalán) vezetésével elindított kísérleti osztály (vagyis maga a rezesbanda) elszabadul. A kölykök elkötik az iskolabuszt, és beveszik magukat egy elhagyatott volt szovjet laktanyába, ahol Igor, a hátramaradt orosz katona partizánosdit játszik. A végén persze minden jóra fordul.

2012: Hollósi Frigyes Merő Bélát öleli a kőszegi könyvpremieren. Fotó: Kiss Teodóra

Azok a mai felnőttek, akik a hetvenes évek jobbnál jobb magyar ifjúsági filmjein nőttek föl, biztos felsóhajtottak szombaton délután a tévé előtt, hogy bezzeg a mi időnkben. Mátyássy Áron mozijából – miközben hangulatában, tudatosan vagy tudattalanul mintha követni próbálná a régi és szép hagyományt – valahogy hiányzik minden csíny, báj és frissesség. Bár meglehet, a „régiség-érzet" talán abból adódik, hogy furcsán „történelmi film" a Berosált a rezesbanda (elég fura a címe is): a rendszerváltás hőskorát idézi, szándékai szerint humorral, iróniával (istenem, az a várositévé-stúdió!); igaz, üresen álló szovjet laktanyák ma is vannak, pedig eltelt azóta több mint húsz év. A színészek persze jók, Hevér Gábortól Makranczi Zalánon át Csonka Szilviáig (aki gyerekéért meggyőzően aggódó, zokogó anyukaként tűnt föl a képernyőn). És nagyon jó volt látni Hollósi Frigyest, a vaddisznólesen kucorgó, kukoricát morzsoló portás szerepében; vagy inkább a létezés-szakmában.

A laktanyában talált (töltény nélküli!) fegyverarzenálra egyébként fegyvermúzeumot alapít a büszke kukucsi polgármester, az állatkert alapítás ötlete ezzel el van vetve, a vaddisznó Riminyák ki van rúgva, játszik a rezesbanda. Ez a filmbeli happy end.

Hétfő este hétkor a Kőszegi Várszínház tart Hollósi Frigyes-emlékestet, csendeset, ülőset, dúdolósat, beszélgetőset. Létezőset, füstölőset a szabad ég alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!