Kultúra

2013.01.06. 12:39

Hollósi Frigyes nélkül nincs előadás

Hollósi Frigyes váratlan halála folytán az előadást levették a Nemzeti Színház repertoárjáról.

Ölbei Lívia

"Hollósi Frigyes váratlan halála folytán az előadást levettük a Nemzeti Színház repertoárjáról. Hollósi Frigyes elkötelezett jelenléte, színészi maximuma, személyiségének egyszerűsége és mélysége az előadás gerincét képezte, ezért már betegségének felismerésekor sem tartottuk lehetségesnek játéka pótlását. Mély megrendüléssel vettük tudomásul Frici halálhírét, ezért a színházzal egyetértésben úgy döntöttünk, hogy előadásunk nem kerül többé közönség elé. Az előadás hiánya személyes emlékezetünk mementója Hollósi Frigyesről." A Nemzeti Színház honlapján olvasható közleményt az Egy elsurranó patkány című Agota Kristof-bemutató rendezője és koreográfusa, Gergye Krisztián jegyzi; együtt az előadás alkotóival.

Emlék, varázslat: Egy óvatlan pillanat a WSSz jelmezraktárában. Fotó: Kiss Teodóra

Ez az az előadás, amelyet elsőként (ahogy arról már többször szót ejtettünk ezeken a hasábokon) a Kőszegi Várszínház tavaly nyári közönsége láthatott, egészen különleges körülmények között: a hajdani téglagyár barakkjának szédítő, elképzelhetetlen mélységek és magasságok felé kitáruló terében; a kőszegi kötődésű írónő halálának első évfordulóján. Aztán október közepén következett a Nemzeti színházi bemutató. És van, amikor nincs, nem lehetséges a folytatás. Ha csak azzal nem áltatjuk-vigasztaljuk magunkat, hogy az élmény nyomot hagy, észrevétlenül dolgozik bennünk tovább. (De hát nyomot hagy és dolgozik.) Agota Kristof és Hollósi Frigyes meghalt, de A nagy füzet, Bredumo és Svejk halhatatlan.

A többi tényleg néma csend és kézzel fogható hiány, amelybe lépten-nyomon belebotlik az ember. Például a szombathelyi Weöres Sándor Színház rendezett dzsungelhez hasonlítható jelmezraktárában, ahol - ha egy óvatlan mozdulattal fölnéz az ember - a magasban szorosan egymás mellett sorakozó, vállfákon elsimított, névre szóló öltönyök között, a zakó ujjára gombostűzve megpillantja a cetlit: "Hollósi F." Héj és csigaház.

Varga Alexandra, a jelmeztár vezetője azt mondja, a Kézről kézre-előadásban játszik egy nadrág, amely szintén Hollósi Frigyesé volt. Igen, mindenki számon tartja, valahogy jó tudni, hogy estéről estére ott van a Márkus Emília Terem színpadán. Az öltöny most pihen, összebújva a többivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!