Kultúra

2011.06.17. 10:15

Hrabal Sörgyári capriccióját mutatja be az új helyszínen a várszínház

Hamisítatlan Hrabal-i környezetben fogadja látogatóit a Kőszegi Várszínház. Az idei „saját” darab a Sörgyári capricció lesz. Az egyik. Mert a HOPPart Társulat is jön, szintén sörrel.

Nagy Ildikó

A Kőszegi Várszínház aprócska, de lelkes stábja nagyon ért ahhoz, hogyan kell a szükségből erényt kovácsolni. Mert sírhattak-ríhattak volna, hogy fel van túrva a vár, járhatatlan a Jurisics tér, de nem tették. Amikor az év elején a művelődési központ átköltözött a Brenner János Közösségi Házba – amit a Római Katolikus Plébániahivatal bocsátott a rendelkezésükre –, és ők megálltak az udvar közepén, azonnal tudták: ide Hrabal kell...

És tényleg: a tegnapi sajtótájékoztatón Pócza Zoltán igazgató lelkendezve mutatta az „adott” díszletet. A környező házak piros cserepeit, bájos virágos ablakait, az új „játszóteret” körbeölelő templomtornyokat és a kőszegi hegyet. Békebeli kisvárosi hangulat, borral és sörrel: ezt kínálják a Kőszegi Várszínház szervezői. De lássuk az előnyöket! A Brenner ház udvarán felállított színpad – amit az idén is a kőszegi ipartestületi elnök, Szőnye József cége épített –nagyobb mint a várbeli volt, így olyan, sokszereplős előadásokat is meghívhattak, mint a pénteken és vasárnap látható Hair, vagy a július végére meghirdetett István, a király. Az idei nyár azonban elsősorban Hrabalról szól: a Sörgyári capricciót (bemutató július 8-án) Znamenák István rendezi, a főbb szerepekben Pogány Juditot, Hollósi Frigyest, Radnay Csillát, Szabó Kimmel Tamást, Epres Attilát láthatja a közönség, de Bezerédi Zoltán, Egri Márta, Bánfalvi Eszter és Spindler Béla is itt lesz.

És ha már Hrabal: Pócza Zoltánék azt is „elintézték”, hogy a közönség a várszínház elmaradhatatlan bora, a Tóth pincészetből származó kékfrankos rozé előtt (elvégre sörre bort, mindenkor) eredeti cseh Hrabalsört is kóstolhat. Méghozzá az udvaron kialakított hangulatos sörkertben. (Az új helyszínen a nézőtér is tágasabb: az eddiginél hatvannal többen, kereken ötszázan nézhetnek meg egy-egy előadást. A sajtótájékoztatón Szőnye József, a Kőszegi Ipartestület elnöke azt a mai világban már nemigen jellemző kisvárosi összefogást hangsúlyozta, amelynek eredményeképpen a „szükséghelyzetben” sem kell engedni a minőségből. (Pócza Zoltán viccesen meg is jegyezte: nem kis utánajárásba került, amíg elintézte: angol WC is legyen az alkalmi játszóhelyen.) Jelentjük: a kőszegi nyár elkezdődött. Borral, sörrel, békebeli hangulattal és remélhetőleg népes közönséggel.


A végén a sört a vesztes fizeti
A Mesebolt Bábszínház A kíváncsi kiscsikó című csecsemőszínházi produkcióval kezdett tegnap Kőszegen. A programokat felsorolni lehetetlen, így maradjunk a HOPPart Társulatnál, amely – Novák Eszter rendezésében –nagyotmondásban, hazugságban jeleskedik majd: Háry jános és Münchausen báró összecsapása a Zwingerben kezdődik és a Rocco pizzériában fejeződik be, ahol a vesztes minden nézőnek
fizet egy korsó sört. Július 19-én és 20-án este. És ez nem hazugság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!