Kultúra

2009.09.10. 02:28

Húszéves az Oladi Művelődési Központ

Szombathely - Húszéves az Oladi Művelődési Központ. A jubileumi évben - a nyertes PANKKK pályázatnak köszönhetően - jóval több koncertet szervezhetnek, mint eddig.

Merklin Tímea

- Oladi Nevelési és Oktatási Központ néven nyitotta meg kapuit 1989-ben, 1992-ben lett OMK, 2007-ben az OÁMK részeként Savaria Ifjúsági Centrum. A mindig megújult szervezeti egységek a fenntartói döntések alapján kaptak mindig új nevet. Tavaly volt itt egy gyakornok, Maróthy Andrea, aki az OMK-ról írott szakdolgozatának azt a címet adta: Az örök túlélő - mondta Fazekas Gábor intézményegység-vezető. - A húszéves évforduló kapcsán decemberre tervezünk egy kiállítást, amely archív anyagokból válogatva bemutatja az elmúlt két évtizedet. A rendezvényre meghívjuk a régi dolgozóinkat.

A Savaria Ifjúsági Centrum látogatószáma 100 ezer fölé ugrott az elmúlt évben (nem gazdasági, hanem művelődési évben számolva: szeptembertől augusztusig, amiben volt három hét szabadság is, de igény szerint, programok miatt akkor is kinyitottak).

Szeptemberben folytatódnak a hagyományos családi programok, elsőként egy őszköszöntő lecsó-parti (szeptember 26.) versenyekkel, játszóházzal, lovaglással. Az Oladi Galéria folyamatosan fogadja a kiállítókat. A tárlatok egyik csúcsa a decemberi Foltvarró kiállítás.

Az évad érdekessége lesz a tavaszi fesztiválhoz hozzáadott Fa-Muzsika 2. című kiállítás - Joó László és Földesi János fafaragásaiból.

- Kevésbé vagyunk bátrak azokkal a rendezvényekkel, amelyeknek nagyobb pénzügyi rizikója van - vázolta a gazdasági hátteret Fazekas Gábor. - Nem emeljük a jegyárakat, viszont más finanszírozási formában szervezzük a koncerteket. Nem arról állapodunk meg, hogy fix gázsit fizetünk, hanem arról, hogy a jegybevétel bizonyos százaléka illeti a fellépőt. Így közös a kockázatvállalás. Ez az egyzenekaros koncertekre érvényes. A PANKKK-kal támogatott bulik költsége számunkra kisebb, ott nincs rizikó. A Soundclash Feszti- válnál biztosra mehetünk.

- Az SIC ifjúsági programjának koncertsorozata ebben a félévben is tartja szokásos színvonalát - tájékoztatott Hufnágel Szabolcs programszervező. - Az Esélykiegyenlítő fesztivált szeptember 12-én, szombaton 20 órától rendezzük a Lunchbox, az In-House Drive-By és a Soulwave szereplésével. Különleges esemény lesz az Electronic Assault Night 3. szeptember 18-án, pénteken 21 órától. Fellép nálunk az európai turnén részt vevő szentpétervári együttes, a Nexus VI., a szombathelyi Impact Pulse és az Ipari Szakadár DJ Kraak. Szeptember 25-én, pénteken 20 órától a budapesti, folk-metál zenét játszó Dalriada ad lemezbemutató koncertet. Két előzenekart hoznak: az Ideas és a Gyöngyvér zenélnek előttük. Október 16-án lesz a Hip-Hop Night V., 17-én a Depresszió koncertje. November 21-én rendezzük a Soundclash Fesztivált a PASO, a 30Y, a Belmondo és a Beat Dis részvételével. 28-án Apostol-koncert. December 5-én Tankcsapda, 27-én Alvin és a Mókusok, 28-án Anima, Irie Maffia és DJ Palotai.

Az SIC munkatársai az őszi félév lehetőségeiről elmondták még, hogy infrastruktúrára könnyebb pénzt szerezni, mint programokra. Az érdekeltségnövelő pályázatokon - amelyek a fenntartó önkormányzaton keresztül mennek - mindig szoktak nyerni, abból fejlesztettek utóbb hangtechnikát, vásároltak új bútorokat. - Most is nyert az önkormányzat, csak még nem tudni, mennyit jussolunk belőle - mondta Fazekas Gábor. - Három városi intézmény van: az Agora, a Nyitra Utcai ÁMK és az OÁMK, még nem tudjuk, hogyan osztja el a város ezen intézmények között a pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!