Kultúra

2009.07.23. 02:28

Idén tízéves a Savaria Karnevál - Több mint kétszáz program három nap alatt

Szombathely - Jubilál a Savaria Karnevál, a város históriás történelmi játéka. Több mint kétszáz program várja a látogatókat augusztus 20-23-án.

Merklin Tímea

- Ebben a gazdasági környezetben, amikor országos nagy rendezvények kis rendezvényekké zsugorodnak vagy egyáltalán nincsenek is, csoda, hogy a karnevál egyáltalán van - emelte ki mondandójában Szabolcsi Gábor, a karnevált szervező alapítvány kuratóriumi elnöke, aki főleg a Ferences-kert programjáról beszélt. - Kora középkori és római csapatok viaskodnak majd itt.

A tábori élet autentikus, a csapatokon nagy a nyomás: a gagyit el kell hagyni. A harctechnikai és fegyverbemutatókhoz hadd tegyem hozzá: a kordonok nem véletlenül vannak, az emberek biztonságát szolgálják, hogy fegyelmezetlenség miatt senki ne kerüljön olyan helyzetbe, amelyben megsérülhet. A kertben a növényzet egyre szebb, a virágos európai városok zsűrije sok időt töltött itt.

- Több, mint kétszáz program lesz három nap alatt a tíz éves gyakorlatnak megfelelő tematikákkal - mondta Gombás Rita programszervező. - A karnevál sokszínűségét jól jellemzi például az evangélikus templomban zajló programsorozat: pénteken római katolikus oratórium hangzik fel, szombaton egy felvidéki református lelkész, Écsi Gyöngyi énekel magyar népi imádságokat, vasárnap a Gryllus-fivérektől hallhatunk jiddis népdalokat. A karnevál egyik népszerű programja a tüzes játék 20-án 21 órakor kezdődik a Ferences-kertben. Tűz-zsonglőrök, haditornászok és gólyalábasok előadásában nézhetjük meg - két népmesére építve a cselekmény vázát -, hogyan születik a kenyér.

- Az idei karnevál meglepetése a Berzsenyi-téren létrehozandó sör-udvar lesz, mivel sokan hiányolták a borok utcája mellett a sör megjelenítését - fűzte hozzá dr.Szele Györgyi, aki a karnevál költségvetését is vázolta. A 40 millió forint önkormányzati támogatás mellett legalább ennyi saját bevételre is számítanak. 16 millió forintot nyertek egy NKA-pályázaton. Továbbra is támaszkodnak a szponzorokra, akik a tavalyi 30 millió forinthoz képest idén 22 millió forintot adtak össze eddig. - A jó időre is nagy szükségünk van, hogy jöjjenek a vendégek és ne kelljen visszafizetni a jegyek árát elmaradó program miatt. Tavaly 1,8 millió forint hiány keletkezett a visszafizetések miatt.

Tegnap óta lehet jegyeket vásárolni a karneválszínház előadásaira, melyeket a megyeháza udvarán tartanak augusztus 18-tól 22-ig. Moliere: Scapin furfangjai című vígjátékát a Weöres Sándor Színház tagjai adják elő, vendégként érkezik: Hollósi Frigyes, Bezerédi Zoltán, Botos Éva és újdonságként Fekete Ernő.

A Fő helyszínek már augusztus 20-án, csütörtökön nyitnak. Így a Ferences-kert - Történelmi Témapark, a Városháza előtti Fórum Színpad (a Csík zenekarral és Dresch Mihállyal), a Mediterrán udvar, az Irokéz Galéria (a tehetségkutató pályázatra beérkezett műalkotásokkal), a Művészetek utcája. Új helyszín a Pékek utcája, a belvárosi Széchenyi utca. A friss kenyér illata lengi be négy napon át a Fő tér és a Romkert közötti átjárót, ahol az élelmiszeripari szakközépiskola diákjai és a város pékjei sütik a ropogós finomságokat, cipókat, réteseket, bucikat.

A karnevált - sok éves egyeztetés után - a MÁV is támogatja, 50 százalékos menettérti jegyet válthat, aki e programra jön. Debrecenből és Pécsről külön vonatot is szerveznek a karneválra, már elkeltek a jegyek. Sokan hiányolták, hát lesz: sör-udvar a Berzsenyi téren

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!