Televíziótörténeti kuriózum

2019.01.02. 12:46

Igazi folkunikum indul az M3 műsorán

Negyvenöt év után újra képernyőre tűzi a legendás Aranypáva című népzenei tehetségkutató elődöntőit a köztelevízió. A műsor vasárnapról vasárnapra a déli órákban várja az érdeklődőket.

A Fölszállott a páva című népzenei-néptáncos tehetségkutató számos évada alatt a zsűrielnök Sebő Ferenc jóvoltából megtanulhattuk, hogy az adatközlő a népzenében az a naiv művész, akinek köszönhetően a népzenekutatók összegyűjtik a népdalkincset, míg a hagyományőrzők általában olyan zenészek, akik ezeket a műveket újra előveszik és színpadra állítják.

Az 1973-ban megrendezett Aranypáva című televíziós vetélkedőben adatközlők és hagyományőrzők egyaránt felsorakoztak, hogy bemutassák a Kárpát-medence színes népzenei kincseit, majd a nézők és a zsűri szavazatai alapján eldőljön, ki képviseli hazánkat a nemzetközi népzenei verseny döntőjében.

Az elődöntők felvételeit hiánytalanul megőrizte a magyar köztévé archívuma, így több mint 45 év után az összes magyar versenyző produkcióját újranézheti a képernyőn a publikum.. A műsorvezetők, Kudlik Júlia és Antal Imre a kor legnépszerűbb televíziósai voltak, az elődöntők során Kudlik Júlia még dalra is fakad.

Az első elődöntőben Deme Dezső, a Dédestapolcsányi Citerazenekar, a Tápiószecsői Menyecskekoszorú, Mazsaroff Mária, a Hollókői Asszonykórus, a Legéndi Asszonykórus, a Turai Trió (Sára Ferenc, Szaszkó József, Tóth L. Mihályné), a Taktaszadai férfikar, Sütő Gyula és a Csolnoki Német Trió produkcióit láthatják a nézők.

Az első elődöntőt január 6-án, vasárnap 12:15-kor, annak ismétlését január 10-én, csütörtökön 23:35-kor láthatja a közönség az M3 csatornán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában