hétvége

2018.01.06. 16:30

Igazi Jókai, de ipszilonnal

Jókay Ihász Miklós 1945. január 23-án hajnali két órakor a szombathelyi közkórházban halt meg.

ORBÁN RÓBERT

Jókay Károly síremléke Komáromban. A város a család egyik „központja” volt

A család másfél héttel később közzétett gyászjelentésében az áll, hogy az elhunyt „pormaradványait Szombathelyen helyezték ideiglenesen nyugalomba”, onnan fogják majd „az idők megcsöndesülése után” a hathalmi családi kriptába hazaszállítani.

A gyászjelentésből arra következtethetünk, hogy a temetésen a közvetlen hozzátartozók többsége nem lehetett jelen. A körülmények rendkívüliek voltak, közeledett a front. Hetekbe telhetett, mire a halálhír eljutott a rokonok többségéhez. Az „idők megcsöndesülése” néhány hónap után bekövetkezett ugyan, de a hathalmi újratemetésre mégsem kerülhetett sor. Jókay Ihász Miklós síremléke ma is Szombathelyen, a Szent Márton utcai temető B/5-ös parcellájában van.

Ki volt ő?

Jókai Mór testvérbátyjának, Jókay Károlynak az unokája. Az író Jókai 1848-tól kezdődően a családnév „i” betűs változatát használta, testvére mindvégig megmaradt a hagyományos „ipszilonos” írásmód mellett. Károly az ügyvédként, majd főszolgabíróként Komáromban töltött évek után a csallóközi Ekelen gazdálkodott. Később Pápára költözött húgához, Vály Ferencné Jókay Eszterhez. Amikor a testvére meghalt, gyakran időzött lányainál Hathalmon vagy Lőrintén. A két utóbbi település is Veszprém megyében van, de már régóta nem önálló egyik sem. Hathalom Bakonytamásihoz tartozik, Lőrinte Kolontárhoz. Jókay Károly 1902-ben Hathalmon hunyt el, de Komáromban, a család ősi sírkertjében nyugszik.

Jókay Ihász Miklós síremléke Szombathelyen. Fotók: a szerző felvételei

Valószínűleg az öccse iránti tisztelete is szerepet játszott abban, hogy legkisebb fiát Mórnak kereszteltette. Az ifjabb Jókay Mór Ekelen született, mindössze 36 éves volt, amikor 1895-ben Budapesten elhunyt. Felesége három évvel később követte. Árván maradt gyermeküket, Miklóst a nagynéni, Jókay Etelka és annak férje, Ihász Lajos fogadták örökbe.

Az 1892-ben született Jókay Ihász Miklósról nem csupán a rokonság, hanem saját közéleti szerepe okán is érdemes megemlékeznünk.

Nevelőapja Veszprém megyében, a Bakonytamásihoz tartozó Hathalmon gazdálkodott. Miklós is itt – és az Ajkához közeli Lőrintepusztán töltötte gyermekkora nagy részét. A pápai református gimnázium után Budapesten tanult jogot. Az egyetem elvégzése után egy ideig maga is nevelőszülei birtokán gazdálkodott, majd vármegyei szolgálatba lépett. Előbb szolgabíró volt, majd 1926-ban a nagyvázsonyi kerületben országgyűlési képviselő. 1930-ban Ajka díszpolgárává választották. 1939-től a felsőház tagja volt. Parlamenti felszólalásai elsősorban gazdasági témákhoz kapcsolódtak, maga is számos gazdasági egyesületben viselt tisztséget, szakcikkeket írt. Fontos tisztségeket töltött be a református egyházban is. Felfelé ívelő közéleti karrierjének a háború, illetve ötvenkét évesen bekövetkezett halála vetett véget. Három fia volt. Miklós, a középső 1945-ben egy franciaországi fogolytáborban halt meg. Lajos és Sándor 1949-ben Amerikába emigrált.

Jókay Károly síremléke Komáromban. A város a család egyik „központja” volt

A 20. század első felére a Jókay család központja Komáromból áttevődött Veszprém megyébe. Igaz, ez a kötődés már előtte is erős volt: 1841-42-ben maga Jókai Mór Pápán járt középiskolába.

A vasi kapcsolatok azonban a földrajzi közelség ellenére inkább csak epizódszerűnek tekinthetők. Ha ezt – a vasi kapcsolatokat – kutatnánk, akkor az első kiemelhető epizód valószínűleg az Őrségbe tervezett 1842-es nyári vakáció lenne. Egyik pápai diáktársának levelezéséből tudunk a készülődő programról.

„Feltétlenül hívjuk el Jókayt is”

– szerepel az egyik levélben. A későbbi levélváltásokból úgy tűnik, hogy a néhány napig tartó együttlétre sor került, de semmi nyoma annak, hogy Jókai – mármint Mór – tényleg eljött az Őrségbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában