Kultúra

2014.08.25. 12:55

Ilyen még nem volt: Ostrom Opera

Kőszeg - Különleges ősbemutatóval zárja a szezont a Kőszegi Várszínház: kőszegi történet, kőszegi hősök, kőszegi szerzők; de az Ostrom Opera nem csak a kőszegieknek szól fúvóskísérettel.

Ölbei Lívia

A Kőszegi Várszínház az idén ünnepelte megalakulásának 32. évfordulóját. Az 1982. július 17-én bemutatott első előadás Páskándi Géza: Az ígéret ostroma című drámája volt, amely az 1532-es kőszegi várostrom 450. évfordulójára készült. Most, az évad zárásaként, újabb ősbemutató kerül színre: az Ostrom Opera szintén a nevezetes török ostrom vérzivataros időszakában játszódik, miközben szerelmi szálat sodor a történelmi tények köré. Két fiatal helyi szerző, Horváth György Tibor (szöveg) és Szilágyi Miklós (zene, hangszerelés) jegyzi az Ostrom Opera Kőszeg 1532 című alkotást, amelynek bemutatója augusztus 29-én 20.30-kor kezdődik a legautentikusabb helyszínen, a Jurisics-vár belső udvarán. Ahogy az ajánló mondja: A város történelmének leghíresebb eseményéhez kapcsolódó programokat kiemelt figyelem követi Kőszegen, sok-sok segítő kéz nyúlik a szervezők felé. A mű megírását - és most a bemutatását - az NKA támogatta. Nem hiába: az opera a Bartók Plusz Miskolci Nemzetközi Operafesztivál által tavaly meghirdetett operaíró versenyt megnyerte.

A várostromló Ibrahim nagyvezír szerepében Tóbisz Titusz (Fotó: Kőszegi Várszínház)

A kőszegi ősbemutatón a produkcióra összeállt Ostrom Fúvószenekar és Kórus adja elő a művet a zeneszerző, Szilágyi Miklós vezényletével. A színházi hátteret a Kőszegi Várszínház szakmai stábja és két régi kőszegi művész: Cselényi Nóra jelmeztervező és Znamenák István rendező adja, ez utóbbi egyébként (szokás szerint) a díszlet- és látványtervet is jegyzi. Az ősbemutatót a Kőszegi Ostromnapok megkoronázásának szánja a város.

A hétfői sajtótájékoztatón részt vett Básthy Béla alpolgármester, aki a Kőszegi Ostromnapok szervezőjeként a program támogatója és az Ostrom Opera megvalósításának elindítója, valamint a szereplők mellett Znamenák István, aki rendezőként nagy fantáziát lát ebben a különleges és egyedi műben. Nem elég, hogy kortárs opera, ráadásul fúvósokra íródott. Kőszegen, Kőszegről, nem csak kőszegieknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!