komolyzene

2019.07.22. 14:29

Ingyenes koncertekkel nyitott a Salzburgi Fesztivál

Mozart szülővárosában különböző helyszíneken várják a közönséget.

Forrás: AFP

Fotó: Stephane De Sakutin

Míg a 43 napos fesztivál fizetős koncertjeire akár 440 euróba (143 ezer forintba) is kerülhetnek a jegyek, egyes programokért, köztük barokk és kortárs zenei koncertekért, nem kell fizetnie a nézőknek.

A klasszikus zene rajongóinak jövő szombatig kell várniuk ez első operaelőadásra: Mozart Idomeneo című művét az amerikai sztárrendező, Peter Sellars állítja színpadra.

Az operát a görög Teodor Currentzis vezényli, a balettet a szamoai Lemi Ponifasio koreografálta.

A Salzburgi Fesztivál a világ egyik legjelentősebb előadóművészeti eseménye. Az idei programban 42 opera, 55 színházi előadás és 81 koncert szerepel. A szervezők 237 ezer jegyet kínálnak a közönségnek.

A görög mitológia hangsúlyosan jelenik meg a programban, Médea két új produkcióban is feltűnik: Luigi Cherubini klasszikus operájában és a kortárs szerző, Pascal Dusapin Medeamaterial című művében.

Ödipusz történetét a román George Enescu 1939-ben született Oedipe című operája idézi fel, és Jacques Offenbach Orfeusz az alvilágban című vígoperájában is megjelenik. Ez utóbbi produkcióval debütál Salzburgban Barrie Kosky ausztrál rendező, aki 2017-ben a bayreuth-i Wagner-fesztiválon nagy sikert aratott A nürnbergi mesterdalnokokkal.

Borítókép: a görög Teodor Currentzis rendező

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!