Kultúra

2013.04.14. 11:19

Irodalmi délután Faragó Laurával és Szakolczay Lajossal

Alsóőr (Unterwart) - Szombaton délután nagyszerű irodalmi délutánjuk volt a burgenlandi magyaroknak Faragó Laurával és Szakolczay Lajossal.

Némethy Mária

Faragó Laura énekművészt sokan ismerik, ha máshonnan nem, hát a Lyukasórá-ból, a televízió kiváló irodalmi műsorából. Ismerik őt a magyarok Burgenlandban is, ezért hívták meg szombatra zenés irodalmi délutánra. Sokan el is jöttek az alsóőri Öregiskolába az UMIZ Magyar Média és Információs Központ meghívására, ahonnan élményekkel gazdagodva távoztak.

Faragó Laura énekelt, szavalt, felolvasott Márai Sándortól (Premier), Nyírő Józseftől (Vonaton), Móricz Zsigmondtól (Keresztelő), és végül egy csángó népmesével zárt. A művésznő férje, Szakolczay Lajos irodalomtörténész pedig az összekötő szöveget mondta el nagyon érdekesen és élménygazdagon, kitekintve az akkori kortársakra és a maiakra. Az utóbbiak sorából idézett Csoóri Sándortól, Szilágyi Domokostól és Kányádi Sándortól. Ősi énekek, népdalok és mai, főleg kisebbségben élő szerzők lírai művei csendültek fel, hangzottak el a magyarság legkülönbözőbb tájegységeiről, a Dunántúlról, a Felvidékről, az Alföldről, Erdélyből és Moldovából.

A Ragyog az égen egy csillag címen összeállított műsorban így a kortárs magyar líráé, a népköltészeté és énekeké, a magyarság gazdag kulturális kincséé volt a főszerep. Rendkívüli élményként élték meg ezt a délutánt a burgenlandi magyarok. Ezt Kelemen László, az UMIZ vezetője zárszavában meg is fogalmazta.

Nagy utat járt be Faragó Laura, aki 1970-ben nagydíjasa volt a Magyar Televízió Röpülj páva népdalversenyének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!