Kultúra

2017.06.25. 19:10

Itt is, ott is kitárták a múzeumok kapuit

SZOMBATHELY, CELLDÖMÖLK A vasi megyeszékhelyen a skanzen, Celldömölkön a Kemenes Vulkánpark kapcsolódott a múzeumok éjszakája második felvonásához Szent Iván éjjelén.

Gyuricza Imre

A Vasi Skanzenben különleges programokkal készültek Szent Iván éjjelére: a szili és a vitnyédi hagyományőrzők közreműködésével egy komplett esküvőt láthatott a közönség a legénybúcsútól a leánykikérésen át a lakodalomig.

A Kemenes Vulkánparkban is sokan megfordultak a múzeumok éjszakáján, programokkal várták őket Fotó: Gyuricza Imre

Díszbe öltözött ifjak álltak az egyik ház udvarán, míg egy másikban a menyasszony készülődött lázasan a menyegzőre. Egyszercsak megérkeztek a legények a lányos házhoz: kikérték az eladó "galambot". Miután nagy nehezen, de megkapták, vigadva készültek az esküvőre. A táncba a násznépet (azaz a látogatókat) is bevonták. Lakodalom is volt, amelyet persze a hatalmas Szent Iván-éji máglya mellett ültek meg jó hangulatban, táncolva, mulatva. Emellett a Fényérzék kiállítás harmadik installációját is megnézhették a vendégek: a Kép-Átmenetek rendhagyó tárlatát Szent Iván-éj elmúltával is érdemes megtekinteni.

Celldömölkön Matisz Attila készítette fel a bringásokat előadásával arra, hogy a naprendszer méretarányos leképezése révén mekkora távolságot kell megtenniük, hogy elérjenek a Neptunuszig. Tulajdonképpen nagy szerencséjük volt, mivel a képzeletbeli Nap a vulkánparknál helyezkedett el, így Kemenespálfáig kellett tekerniük, hogy elérjék a naprendszer legszélső bolygóját. Ez sem volt kis feladat a délutáni forróságban, de szerencsére nem Záhonynál húzódott a méretarányos naprendszer külső határa.

Fekete Bálint és Horváth Laura (eljátszott) menyegzőjén vehettek részt az érdeklődők a Vasi Skanzenben Fotó: Nagy Jácint

Közben a Gothárd Amatőr Csillagászati Egyesület három távcsövet is felállított az intézmény előtti füves területen. A Napot vizsgálhatták az érdeklődők, és kiderült, hogy égi kísérőnk meglehetősen nyugodt hangulatban van manapság, hiszen a 11 éves napfoltciklusok legcsendesebb időszakát éli. Az esti programok során az egész épületet megszállták a látogatók. Este hattól éjfélig majdnem kétszáz vendég érkezett a vulkánparkba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!