Kultúra

2014.07.07. 15:25

Játék egy mondatból

Nagymákfa - A Vasvári Játékszín Egy mondat című előadásával ért véget a IX. Golghelóghi, avagy a Nagymákfai Napok egyhetes rendezvénysorozata.

Merklin Tímea

A négy versből szőtt előadás születéséről Gergye Rezsőt, a Vasvári Játékszín rendezőjét kérdeztük.

– Egy műhelymunkába engedtünk bepillantást az estén, az előadás még nincs egészen kész. Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című, 50-es évekből való verse ihlette. „Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van, nemcsak a puskacsőben, nemcsak a börtönökben...", hanem a tányérban, a pohárban, a szerelmed mosolyában, az atyai jó tanácsban... Pontosabban ez a vers ihletett még három másik verset: Csontos János Egy mondat a hazugságról, Tornai József Egy mondat a szabadságról és Bata György Egy mondat a szeretetről című verseit, és mi ebből a négyből gyúrtunk színpadi játékot. Középen a Földgolyó, amelyről kötelek nyúlnak a közönség közé, hogy összekössenek minket, bevonjuk őket, és ők „felvegyék a szálat". Akkor lesz kész az előadás, ha felveszik. Milyen szálat? Bata soraival zárunk: „Hol szeretet van,/ Ott szeretet van, / Nem csak a Bibliában rögzült Isten szavában, /Nem csak jó anyák mosolyában/ Lelkük minden zugában.../Ahol szeretet van/Remény és jövő van".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!