Kultúra

2016.10.24. 15:40

Jelmezbálba megyünk - Az új Grecsó-regény is kötelező olvasmány

Szombathely - A szerző nemcsak egy irodalmi funkció, hanem hús-vér ember is, akire szerencsére sokan kíváncsiak. Főleg, ha Grecsó Krisztiánnak hívják az illetőt. Legújabb regényével érkezik, mindjárt kezdődik a nyomozás. Jelmezbál, avagy egy családregény mozaikjai.

Ölbei Lívia

A szemünk előtt érett komoly íróvá (az idén töltötte be a negyvenet), akinek minden értelemben szava van; van szava. Jó úgy gondolni rá, mint a mesékben nagy útra induló legkisebb fiúra, akinek sikeréért együtt drukkolhatunk. (A hamuban sült pogácsát most inkább hagyjuk, Grecsó Krisztián tarisznyájában különben is inkább történetek vannak.) És bár az ország másik szegletéből kerekedett föl (csak szülőhelyét nem Sárszegnek hívja, mint Szabadkát Kosztolányi, hanem Sáraságnak), valahogy úgy tartjuk számon, mintha még a szorosan vett szülőhelyet tekintve is a mi fiunk volna. És talán erre is megvan a titkos magyarázat. Hát persze: Sárvár, diákírók, diákköltők. Grecsó Krisztián a gimnáziumban még főleg a költészetre esküdött. Ma már ismert és elismert író, sokan egyenesen azt tartják, Móricz született benne újjá. De a történetmesélés lehetőségeit kutató írásművészetét hasonlították már Gabriel García Marquezéhez is.

Grecsó Krisztián visszatér Fotó: VN-archív

Így vagy úgy, rendszeres vendég errefelé, szerencsére. Legújabb regénye a Jelmezbál címet viseli, és szemfüles olvasók máris kiderítették, hogy több szálon kapcsolódik korábbi könyveihez, amelyek általában nem nélkülözik a személyes indíttatást sem. A Jelmezbál (megjelent a Magvetőnél) egy nagy kirakós játék, amelyből a végén családtörténet áll össze. Az író a vidéki zsidóság föl nem dolgozott történetének nyomába eredt. A regényben az ajánló szerint arról van szó, hogy két lányt holtan találnak a faluban valamikor az 1960-as években. A harmadik még él, amikor rábukkannak, de mire odaér az orvos, a sebesült lány eltűnik. Szerelme, a fiatal rendőr évtizedek múlva, Budapesten, egy különös találkozás után jön rá az igazságra. E talányos bűnügyi történetből bomlanak ki egy családregény mozaikjai . A Jelmezbál napjainkig nyúló történetének szereplői unokák, nagymamák, asszonyok - nők. Élik az életüket, keresik egymást, önmagukat vagy épp a vér szerinti anyjukat. Elköltöznek, visszatérnek, szerelem, árulás, alakoskodás, hit és féltékenység van az életükben. Sok elmaradt ölelés, és szerencsére még több olyan, amelyik nem maradt el . Mindenesetre Grecsó Krisztián új könyvének fejezetei önmagukban is kiadnak egy-egy képet, mintha mindegyik történet más családtag vagy szomszéd élete lenne. Az utak keresztezik egymást, és végül, bármennyire is összekeveredtek térben és időben a darabkák, összeáll a nagy, drámai egész . A szombathelyi beszélgetést vezeti: Lévai Balázs. Közreműködik: Jordán Tamás. Kezdés: ma 18 órakor a WSSz stúdiószínpadán. Kötelező olvasmány!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!