Kultúra

2014.09.16. 15:33

Jordán Tamás is esélyes a Nemzet színésze címre

Budapest, Szombathely – Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója is esélyes a Nemzet színésze címre – Sztankay István és Avar István halálával két hely megüresedett.

Nagy Ildikó

Azoknak a színészeknek van esélyük a Nemzet színésze cím elnyerésére, akik betöltötték a 62. életévüket, legalább 40 évet eltöltöttek a pályán – vagy 20 évadot a Nemzeti Színházban. A „tizenkettek” csapata most hiányos, hiszen néhány napja meghalt Sztankay István, aztán Avar István is. Az új tagokról kizárólag a Nemzet színészei döntenek. A mai sajtóhírek szerint Blaskó Péter, Sinkó László és Jordán Tamás az első körben szerepel az esélyesek között.

„Ambivalens helyzet”, mondja Jordán Tamás, aki a legnagyobb kitüntetésnek tartja a Nemzet színésze címet - „többet ér, mint a Kossuth-díj” –, amelynek a legfőbb értéke véleménye szerint abban áll, hogy nagyra becsült kollégák, „a Nemzet színészei döntenek róla”. Jordán Tamást örömmel tölti el, hogy az esélyesek között számolnak vele, mindazonáltal hangsúlyozza: fájdalmas dolog, hogy mindig valakinek a halála árán juthatnak be újabb színészek ebbe a válogatott csapatba. Sztankay István és Avar István hiánya nem pótolható: mindkét kollégát nagyra tartotta, mindkettejükkel jó viszonyban volt, Avar Istvánhoz pedig személyes, közeli barátság is fűzte a Weöres Sándor Színház igazgatóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!